Győri tánc

Minden második év a táncé. Hat napon át elsőrangú együttesek lépnek föl Győr központjában és színházában.

Győr szerencsés város: 32 évvel ezelőtt rátalált egy művészeti ágra, és azóta szépen kiépítette a hozzá tartozó infrastruktúrát. Közben a tánc művelése és befogadása gyökeresen megváltozott Magyarországon. Ma a mozgásművészet rendkívül változatos formákban él, és ami még fontosabb, megtalálja érdeklődő/értő közönségét.

A Markó Iván létrehozta győri társulat inspiráló részese volt a fejlődésnek. Mindebből logikusan következett, hogy a város teremtse meg a nyár eleji táncünnep lehetőségét.

Táncművészeti Biennálé: komolyan hangzik és komoly szándék áll mögötte. Kétéventeminden társulat új műsorral áll elő, a táncosoknak van idejük felkészülni, és a nézőknek is a trendeket követni.

Az is logikus, hogy elsősorban a hivatalos hazai együttesek legújabb vagy erre az alkalomra készült produkcióit hívjákmeg. Az meg jó ötlet, hogy közép-európai társulatok mutatkoznak be: jön a pozsonyi és a poznani balett.

Most már csak Medárd legyen kegyelmes, mert: a tánc nem maradhat a teremben, az utca kiváló terep neki.Ha eső nemmossa el, az egész belváros hatalmas színpaddá áll össze, hogy a táncolókművészeti águkmegunhatatlan változatosságában részesítsenek mindenkit, aki nem menekül előlük.

A házigazda már hónapok óta készül az eseményre. Még áprilisban bemutatták a Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar Liszt évi közös produkcióját. Most ezzel a Búcsú/Exit/Magyar rapszódia című előadással nyitjákmeg a fesztivált. Ennek első részében magyar zeneszerzők műveire, a második részben pedig Liszt Ferenc 1840-es években tradicionális dallamokra komponált Magyar rapszódiáira táncolnak a balettművészek.

III. Győri Táncművészeti Biennálé

Búcsú/Exit/Magyar Rapszódia

Győri Balett – Győri Filharmonikus zenekar június 22-én este 7-kor.

A hattyúk tava

Szlovák Nemzeti Balett (pozsony) június 23-án este 7-kor.

Giselle

Magyar Nemzeti Balett

Szimbiózis

Pécsi Balett

Változások

Badora társulat

Belső pokol/Testek filozófiája

Szegedi Kortárs Balett június 24-én este 7-kor.

Álomidő

Magyar Állami Népi együttes június 25-én este 7-kor.

Ohad Naharin: „MINUS 2”

Lengyel Táncszínház (poznan) június 26-án este 7-kor.

Román Sándor: Revans

Experidance június 27-én este 7-kor.

Magyar állami népi együttes: álomidő
Magyar állami népi együttes: álomidő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.