Csókolnám, tubicám

Nem kell a mélyébe látni, csak ülni, nézni, hallgatni.

Operettnek lenni jó, mert a vége mindig happy end, minden esetben egymásra talál az elmaradhatatlan primadonna, a nő, kinek szerelme megingathatatlan és a bonviván, ki minden akadályt legyőz a nagy beteljesülés érdekében. Őket segíti a szubrett, a furfangos szobalány, valamint a táncoskomikus. A legendás négyes fogat elmaradhatatlan kelléke a műfajnak. Ugyanakkor operettnek lenni rossz, mert a romantikus csókjeleneteket félórás ének helyettesíti, ami körülbelül annyira valóságos,mint úgy táncra perdülni az utcán, hogyminden arra járó tudja a lépéseket.

Az operett nem szégyelli az iróniát. A zenés párbeszédek, a prózai monológok, a gúnyos elemek, a humor és az eltúlzott, nagy volumenű finálé együtt, mégis valami könnyed színpadi élményt hoz létre. Nem szükséges gondolkodni, nem kell a mélyébe látni, csak ülni, nézni, hallgatni. Mert kell az a pár óra az ember életébe, amikor semmi sincs túlspilázva, amikor nem kellmást tenni, mint lenni, mondjuk a nézőtéren. Ezen a héten például a Városmajori Szabadtéri Színpad tövében Huszka Jenő, Lili bárónőjének bűvkörében.

Huszka egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabját 1919-ben mutatták be, azonnal tomboló siker lett. Ennek oka a Lili bárónőben megjelenő egyfajta társadalmi szatíra: pellengérre állítja a háborús újgazdagokat, a hízelgőket, a felkapaszkodott törtetőket, mindez örökzöld dallamokba és táncjelenetekbe bugyolálva. A sikerre való tekintettel az operettet 1958. március 1-jén hosszas előkészületek után műsorra tűzte a Moszkvai Operettszínház. Jurij Sismonyin fordításában nagy elismerést kapott az orosz közönségtől. A színház a táncok betanítására és a jelmezek megtervezésére magyarokat kért fel. Majd pár évtizeddel később, 1975-ben Lili bárónőből játékfilm is készült Zenélő malom címmel. Ha operettnek nem is mindig, de Lili bárónőnek lenni jó.

Infó

HUSZKA JENŐ LILI BÁRÓNÓ

Lili bárónő: Herczenik Anna, gróf illésházy László: Boncsér gergely, Frédi: DósaMátyás, clarisseművésznő: Vörös Edit. Városmajor, június 24-én 8-kor.

Top 5

1. A GRÚZ VIGAR - A REPÜLŐ GRÚZOK

A Kaukázusi Grúz Nemzeti Táncegyüttes a RAM Colosseumban június 20-án este 7-kor.

2. A BANDY-LÁNYOK

Parti-Nagy Lajos darabját Ascher Tamás rendezte, Hernádi Judit és Udvaros Dorottya játssza a Pécsi Szabadtéri Játékokon június 24-én este 9-kor.

3. REBECA - A MANDERLEY-HÁZ ASSZONYA

a Budapesti Operettszínházban június 25-én este 7-kor.

4. ARZÉN ÉS LEVENDULA

Joseph Kesselring krimikomédiája a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 26-án este 8-kor.

5. A NYOMORULTAK

Victor Hugo a Margitszigeti Színpadon június 26-án este fél 9-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.