Csengő-pengő sárkányűzés

Épeszű rendezvényszervező ilyen műfajokat soha nem tenne egy lapra.

Aki nem volt cserkész, nem ugrott tüzet a nyári táborban a mielőbbi házasság reményében, legkésőbb a gimnázium második osztálya körül Shakespeare fölött ülve tanulja meg, hogy Szent Iván éjszakáján bármi megtörténhet. Az év leghosszabb napján távol maradnak az ártó szellemek, győz a fény, lehet kívánni.

Franciaország nem hagyta, hogy június 21-e a hétköznapok semleges színére kopjon. 1982 óta minden évben a Nap születésnapján rendezikmeg a Zene Ünnepét, amihez több európai ország csatlakozott. Cél, hogy az utcákon, tereken járók-kelők, a parkokban és teraszokon üldögélők legalább fél füllel belehallgassanak különféle nemzetek zenéjébe.

Amíg a magyarok az aluljárókban csengő-bongó, Keresztapa főcímdalának félrecsúszó, végtelenített változatát értik utcazene alatt, külföldön egyre szélesebb skálán teremt hagyományt, mint a fellépés kézenfekvő módja. Ha Budapesten valaki nem azon a helyen szeretne koncertet hallgatni, ahová már csukott szemmel eltalál, sétáljon végig kedd délután a Ráday és a Tompa utcán, nézzemeg a Madách téren a Kisebbségek Színpadát, menjen egy kört a libegőn a Magashegyi Undergrounddal, próbáljon felférni az Intim Torna Illegáltól hangos 16 személyes óriás biciklire. Az este leszálltával, a csendrendelet beköszöntével a fellépők a közterekről a kávézókba és éttermekbe húzódnak, és éjszakába nyúlóan váltják egymást olyan műfajokat képviselve, amelyeket épeszű rendezvényszervező soha nem tenne egy lapra.

A fővároson kívül Balatonlellén, Egerben, Debrecenben, Kapuváron, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron lépnek fel úton-útfélen a program „mindent szabad”-zászlója alatt pengető amatőr és profi zenekarok.

Infó

Zene Ünnepe

Ráday utca, Tompa utca, Bakáts tér, Madách tér, Liszt Ferenc tér, millenáris, Gödör, A38, R33 június 21-én. További helyszínek: www.zeneunnepe.hu

Top 5

1. RÉGI ZENEI NAPOK

a soproni Szent György-templomban június 21-én este 8-kor.

2. PROMENÁD KONCERT

Miskolci Nyári Színház június 23-án délután 5-kor.

3. TÁNCOL A NAPKIRÁLY

A Custos Consort a kőszegi evangélikus templomban június 24-én este 7-kor.

4. LISZT  ÉS PÁRIZS

Fiatal Orgonisták Találkozója a tihanyi bencés apátságban június 24-én este fél 9-kor.

5. PATRICIO BAEZA

és Zenekara a budapesti Szent István parkban június 26-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.