Bábozd zöldre!

Környezetükön gondolkodó leendő iskolásokba és felnőttekbe rejtik el most a mindent eldöntő kódokat.

Az egyetlen garantált módszer, hogy belesulykoljuk gyerekünk fejébe a fontos tudást, hogy eljátsszuk neki. „Erdőn, ha jársz, gondold sorra, / szedd fel, gyűjtsd és használd újra / Erdő és fa így lesz vidám, / Ne feledd el, kis cimborám!” – így szól az Europalánta Egyesület találmánya, a Mimó és Csipek című utazó bábelőadás „főcímdala” vagy, ha tetszik, zenés szlogenje.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület segítségével elinduló Europalánták kísérleti projektjükben arra törekszenek, hogy minél több hazai óvodába eljuttassák bábfiguráik, Mimó, Csipek és barátaik tanulságos történeteit. Szólnak bennük a vizeink védelméről, az apadó energiaforrásokról, nameg arról, hová milyen szemetet dobjunk. Feltéve, ha azt tényleg muszáj kidobni.

Szóval nem kicsi vállalkozás a fiatal bábosoké, a maguk eszközeivel hozzájárulnak egy újfajta embertípus kineveléséhez. Környezetükön gondolkodó leendő iskolásokba és felnőttekbe rejtik el most amindent eldöntő kódokat. Ráadásul semelyik gyerekcsoportba nem érkeznek üres kézzel. Az előadáson kívül az abból készült mesekönyvet, a kapcsolódó munkafüzetet, sőt magukat a bábokat is átadják az óvónéniknek, hogy ők tovább „játszhassák” a gyerekekkel életük legkomolyabb meséjét. A színházat pedig minden alkalommal kézműves­foglalkozás követi, ahol természetes anyagokból és hulladékból készítenek tárgyakat. Például flakonból meg üdítőskupakból csörgő, apró üvegcsékből síp, konzervdobozból tekerőlant lesz.

De nem csak a pedagógusok, a szülők is találnak tippeket a társaság www.mimoescsipek.hu című honlapján, például arról, hogyan meséljenek a gyerekeiknek a patakból induló, és sok­sok kalandot megélő vízcseppről, amíg a tengerbe ér. Vagy a magról, amely fölébred a sötét földben, gyökereivel elkalandozik a talajrögök között, kíváncsian kibújik a földből, szomjazik és ázik, tikkad és fázik, végül fává terebélyesedik, madaraknak ad otthont, és szétszórja magvait. Aki pedig magára az előadásra kíváncsi, az június 25­én és 26­én fél ötkor a Telekom Gyerek Szigeten találkozhat Csipekékkel.

Top 5

1. KUKAMESE

Hulladékgazdálkodás gyereknyelven Fogi Színházával a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 26-án, fél11-kor.

2. SZEMAFOR

Múzeumi játék a Műcsarnokban június 23-án, délután 5-kor.

3. A LONDONI MACKÓK

koncertje a pécsi Sétatér fesztiválon június 26-án, 3-kor.

4. SZENT IVÁN ÉJI - RENDEZVÉNYEKRE

várják a családokat a debreceni nagyerdei Kultúrparkban június 24-én.

5. A PILLANGÓVARÁZS

Gólyalábas tündérmesejáték a hévízi városházánál június 25-én 2-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.