Ártéri erdők

Az ártéri erdőből kerülnek a képek az egymásra terített hálókra. Az interferencia becsapja a szemet. Süveges Rita nem. Nyugtalanító, színes, hullámzó világot kínál. Olyat, ami a nézőben nyeri el végső értelmét.

Süveges Rita képeinek szerves része a hiba. A moire-hatás során fellépő interferencia megtéveszti a nézőt. Átlátszó üvegszálas anyagokra fest. Több kép is készül a rétegekre, majd az összhatás jelenti a befejezett munkát.

– Szeretném, ha a műveim reprodukálhatatlanok lennének – mondja a festő. – A találkozásaink úgyis egy reprodukciós térben történnek, a műalkotásokkal az interneten szembesülünk, szinte végtelen az ismétlések száma. Igyekszem olyan műveket létrehozni, amelyek igénylik a személyes jelenlét élményét.

Az erdő képét látjuk, folyamatos mozgásban. A hullámterek tájait és a belőlük fakadó fényt.

Nem tiltakozik, amikor azt mondom, a fényt akarja foglyul ejteni a képein. Úgy, hogy a néző a kiszabadított színek, és fények sugaraiban ráismerjen kedves tájaira. A moire a „nem kívánt hatások” terepe. Vibráció, irritáció és váratlan utazás.

– Olyan ez, mintha a néző inkább kimenne az erdőbe, mint be a galériába – foglalja össze Süveges Rita a képek érzéki, szinte fizikális hatását. Persze ő igenis az erdőbe megy! Ártér és hullámtér valósága aztán a üveghálókba költözik. Mint kép. Így lesz, mindenki erdejévé.

INFÓ

SÜVEGES RITA HULLÁMTÉR

NextArt Galéria (Budapest V., Aulich utca 4–6.) július 9-ig.

TOP 5

1. MÚMIÁK TESTKÖZELBEN

a Szépművészetiben október 22-ig.

2. Z GENERÁCIÓ

A hangművészet orosz úttörői a Centrális Galériában július 20-ig.

3. TÉLIKERT

Kortárs japán művészet az Ernst Múzeumban augusztus 28-ig.

4. A TÖRÖK FÉLHOLD FÉNYÉBEN

Múzeumok Éjszakája a Budapesti Történeti Múzeumban június 24-én délután 4-től.

5. MAKOVECZ TEMPLOMOK

Fotókiállítás a San Marco Galériában június 24-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.