Tinédzser parti után

Az Egyesült Államokban született, szerette Michael Jacksont és Shakirát, de nem kívánja a nyugati sztárokat utánozni Zorka. A családjával Budapesten élő, ígéretes tehetségnek tartott 13 éves lány pár héttel ezelőtt robbant be a hazai könnyűzenei életbe. Az ismert videomegosztókra feltöltött, a Kovacsics Ádám és Major Eszter szerzőpáros által jegyzett Én vagyok című klipje nemrégiben átlépte a százezres nézőszámot. A tinédzserkorú Zorkát Bognár Tibor fedezte fel, a menedzser olyan – a fiatalok között népszerű –lányelőadók karrierjét egyengeti, mint Barbee vagy Lola. A popzenei csatornák kínálatában látható klipek főszereplői között nem számít ritkaságnak a 13–15 éves korosztály. Pszichológusok és gyermekvédők gyakran megkongatják a vészharangot, hogy a hirtelen jött népszerűség tönkreteheti az érintettek személyiségét. A tendencia azonban egyidős a könnyűzenei iparral, amely a kezdetektől a tizenévesekben látta a lehetőségeket.

Magyarországon az első tinisztár a rendszerváltás idején feltűnt Szandi volt, tizenhárom évesen készítette el a Kicsi lány címet kapott első lemezét. Az album több mint 270 ezer példányban kelt el, platinalemez lett. Ezt a rekordot ilyen fiatalon hazai előadó a mai napig nem tudta megdönteni.

A szeptember végén Budapesten fellépő Britney Spears 16 évesen készíthette el első lemezét, de már öt évvel korábban szerepelt a Mickey Mouse Club című amerikai televíziós műsorban. Innen olyan sztárok kerültek ki, mint Christina Aguilera vagy Justin Timberlake. A Hannah Montana néven is ismert Miley Cyrus 14-15 évesen robbant be a köztudatba. Sokan nem akarják elhinni, de a híres countryénekes, Billy Ray Cyrus lánya is öregszik: novemberben lesz tizenkilenc.

Britney, Miley és társaik a „napos oldalt” képviselik. Az egyik hazai kereskedelmi csatorna tehetségkutatójában az év női hangja lett a 13 éves Tóth Lüszi. Fényes jövőt jósoltak neki, ám mostanáig egyetlen alacsony költségvetésű videoklippel rukkolt elő. Szintén itt tűnt fel a csiszolatlan gyémántnak titulált 16 éves Nguyen Than Hien. A vietnami származású lány zenei karrierje szépen alakult mindaddig, amíg a bulvársajtó ki nem derítette, hogy a szüleit embercsempészet miatt letartóztatták. Azóta eltűnt, pedig a videoklipje díjat is nyert az egyik legrangosabb honi könnyűzenei díjkiosztón, a Cometen.

Zorka esetében az életkort sosem titkolták, de a megjelenést egy kicsit idősebbre vették. Internetes fórumokon sokan bírálták is az éveket felfelé srófoló erős sminkelést. Mások nehezen hitték el, hogy egy ilyen korú lánynak ennyire felnőttes hangja legyen. Többen úgy vélték, hogy biztos trükk van a dolog mögött: stúdióban, különböző programokkal kevertek ki egy mesterséges hangot.

A kiskora óta énekesnőnek készülő, de profi tanárhoz mindössze csak két éve járó Zorka csattanós választ adott bírálóinak. Az egyik zenecsatorna interaktív műsorában, élőben elénekelte a Csík Zenekar által is feldolgozott Quimby-slágert, a Most múlik pontosant. Ámulatba ejtő produkció volt. Hozzáértők szerint, ha Zorka képes kialakítani saját hiteles stílusát, s elkerüli, hogy „celebet” csináljanak belőle, komoly karriert futhat be. Túlléphet a tinédzserpartin.

Zorka – felnőttre sminkelve
Zorka – felnőttre sminkelve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.