Tovább tart az Alfa-állapot

Folytatódik az úgynevezett Alfa program, ennek keretében idén is szétosztanak 227 millió forintot a pályázó önkormányzati fenntartású múzeumok között állandó kiállításaik megújítására. Ez a támogatási szisztéma még 2004-ben indult, amikor a Medgyessy-kormány azt tervezte, hogy az állami múzeumok után a megyei múzeumok állandó kiállításainak látogatását is ingyenessé teszi. A kieső bevétel kompenzálására különítettek el akkor 320 millió forintot. Végül is aztán nem tették ingyenessé a belépést a megyei múzeumokba, de a félretett pénzből elindították az Alfa programot –meséli Vándor László, a Megyei Múzeumok Szövetségének akkori elnöke.

– Akkor úgy volt, hogy követi majd a „béta” és a „gamma” is, ez azonban már elmaradt, sőt 2007-ben azért is küzdeni kellett, hogy ne szüntessék meg az Alfát. Ekkor esett vissza a támogatás összege 227 millióra, s azóta minden évben ennyi a pályázható összeg.

Vándor László, aki – főleg a régészeti feltárási jogok elvétele miatt – sokat kritizálta az előző kormány megyei múzeumi politikáját, erről a támogatási programról elismerően szól. A múzeumok jelentős részénél megoldották belőle az állandó kiállítás korszerűsítését. Csak az nem volt szerencsés, mondja, amikor egy-egy évben bevonták például a tájházakat vagy a műszaki múzeumokat is ebbe a támogatotti körbe.

Üdvözölte e „kormányokon átívelő” támogatási formát a Megyei Múzeumok Szövetségének jelenlegi elnöke, Kálnoki-Gyöngyössy Márton is. Az önkormányzati múzeumoknak szükségük van erre a támogatási lehetőségre – mondja –, mert igaz ugyan, hogy visszakapták a nagyberuházások előtti régészeti feltárások jogát, amiből újra pluszbevételre tehetnek szert, s abból 15 százalékot fordíthatnak közüzemre, intézményi rezsire, de nem kiállításra. A programra az elmúlt hét évben 167 pályázat érkezett, és 1,85 milliárd forintot osztottak szét, tudtuk meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közleményéből. Olyan tárlatok újultak meg belőle, mint például a szekszárdi Wossinsky Mór Megyei Múzeum Tolna megye évszázadai című kiállítása, amely kétszer egymás után kapott 40-40 millió forintos támogatást, 5-5 millió forintos megyei önrész mellett. Az összegből rekonstruáltatták például az I. Béla által alapított szekszárdi bencés apátsági templom egyik boltívét, amely fő látványossága lett az új állandó kiállításnak. De diorámákat, viseletrekonstrukciókat is készíttettek.

Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Megyei Múzeum a Munkácsyról szóló állandó kiállítását bővítette egytermesről kéttermesre a 2007-ben nyert 11 millió forintból, s egy ezzel párhuzamosan megnyert EU-támogatásból megújította a múzeum épületét is. A modernizálásnak és a bővítésnek köszönhetően az éves látogatószámuk 25 ezerről 40 ezerre emelkedett, tudtuk meg Szatmári Imre igazgatótól.

A példákat sorolhatnánk: az Alfa segítette modernizálni a szegedi állandó néprajzi kiállítást, a veszprémi múzeum állandó kiállítását, de még az aquincumi látványtár megnyitását is. A pályázatot korábban az Önkormányzati Minisztérium írta ki, most a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához került. Az új kiírásban nem kérnek önrészt, ha az intézmény önállóan gazdálkodik. Ezzel is a múzeumok gazdasági önállóságát igyekeznek ösztönözni. 2011-ben két fő támogatási célt határoztak meg: egyrészt állandó kiállítások létrehozását, felújítását, másrészt múzeumpedagógiai foglalkoztatók kialakítását Budapesten vagy Pest megyében. A pályázatokat június 23-iglehetbenyújtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.