Újraosztott ingyenes lapok

Számos közelmúltbeli fejlemény arra mutat: a 2010-es választásokkal „kiújult” médiapiaci átrendeződés még korántsem ért véget. A minap az ingyenes Metropol újság jelentett be tulajdonosváltást, miközben a vidéki kormányhivatalok is indítanak ingyenes lapokat.

Hétfőn derült ki, hogy Simicska Lajos egyik régi munkatársának, Fonyó Károlynak a cége vette meg a Metropol című napilapot. A Megapolis Media Zrt.-t néhány nappal a bejelentés előtt, június 2-án jegyezték be 81 millió forintos tőkével, egyetlen részvényese Fonyó Károly, a Mahir Cityposter Kft. ügyvezetője (utóbbi cég egyik tulajdonosa a Simicska Lajos vezette Mahir Magyar Hirdető; Simicska pedig 1993 és 1995 között a Fidesz gazdasági igazgatója, 1998 és 1999 között az APEH elnöke volt. A Mahírban az 1994-es privatizációkor szerzett érdekeltséget, APEH-elnöksége miatt 1998-ban távozott a cégtől, majd 2001-ben visszatért.)

A Metro S. A. egyben franchise megállapodást kötött az új tulajdonossal, így a Metropol június 6-a után már nem szerepel a Metro International konszolidált mérlegében. A kiadó MTG Metro Gratis Kft. az utóbbi években veszteséges volt, mérleg szerinti eredménye 2009-ben majdnem félmilliárd forintos mínuszt mutatott – írta a hivatalos cégadatokra hivatkozva az Origo hírportál.

Hivatal Péter, a Metropolt kiadó cég ügyvezető igazgatója arról beszélt a Kreatívnak, hogy a kiadó csapata az eddig megszokott módon folytatja a munkát, az olvasó is az eddig megszokott újságot kapja, céljuk pedig, hogy tovább erősítsék a lap pozícióit. PerMikael Jensen, a Metro International elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A magyar Metro eladása a folytatása annak a megállapodássorozatnak, amelynek alapján a cég egyre erőteljesebben koncentrálhat a feltörekvő piacokra. A Metropol franchise rendszerben tagja marad a lapcsaládnak, élvezi a globális hálózat előnyeit, és hozzájárul annak erősödéséhez is.”

Az ingyenes napilap magyarországi kiadása 1998-ban indult, Metro néven, melyet 2008-ban változtattak Metropolra. Az 1995-ben, Svédországban alapított lapcsaládnak ma már 18 országban, 15 nyelven 17 millió olvasója van. A tranzakcióval Magyarország harmadik legnagyobb példányszámú sajtóterméke talált új gazdára: a Matesz adatai szerint a Metropolt több mint 300 ezer példányban terjesztik. A legnagyobb – szintén ingyenes – példányszámú lap, a 700 ezres Helyi Théma a Fidesz másik meghatározó gazdasági háttérembere, Vitézy Tamás kezében van – vagyis csak ezzel a két ingyenes lappal összességében egymilliós „lefedettséget” érnek el.

A Magyar Narancs szerint a „Fidesz-propagandát kifejtő” Helyi Théma-lapcsalád mellett a megyei kormányhivatalok is ingyenes lapokkal állhatnak elő, így – ha ezt mind a 20 hivatal meglépi – további négymillió háztartásba juthat el a kormányoldal. Ennek előszelei is látszanak már: a Magyar Narancs múlt heti, Propagandalapokat indítanak a kormányhivatalok – Küszöbön vannak című cikke szerint hamarosan indul a Békés Megyei Kormányhivatal gondozásában megjelenő Kormánykapu című ingyenes, negyedéves lap, 156 ezres példányszámban. A Narancs emlékeztet, hogy az év elején felállított 19 megyei és a fővárosi kormányhivatalok vezetői, azaz kormánymegbízottjai közül tizennégyen egyben kormánypárti parlamenti képviselők is.

Székelyföldön terjeszkedik a magyar jobboldali sajtó

Magyarországi alapítvány vásárolta meg az Udvarhelyi Híradó K .-t. Az új tulajdonos a budapesti bejegyzésű Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért Alapítvány. A kiadó közleménye szerint „az akvizíció célja az Udvarhelyi Híradó K . vezető piaci pozíciójának megerősítése”. Az Udvarhelyi Híradó K . tulajdonában négy helyi lap van, (Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap és Vásárhelyi Hírlap), illetve a szekelyhon.ro portál. Kiszivárgott hírek szerint a társaság Kovászna, Kolozs és Beszterce megyében terjeszkedne (Udvarhely Hargita megye része). A Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért alapítványt tavaly december 11-én jegyezték be a Fővárosi Bíróságon, célja „a határon kívüli magyar nyelvű sajtótevékenység támogatása”. A szervezet képviselője dr. Korda Éva Judit, aki korábban a Hír TV vezérigazgatója volt. Ugyanakkor Székely Róbert, az Udvarhelyi Híradó K . ügyvezető igazgatója a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szónak azt mondta: Liszkay Gábor – a Magyar Nemzet főszerkesztője és kiadóigazgatója – „az egyik alapember”. (Bukaresti tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.