Omladozó unikum

Habár az eredeti pályázati tervek szerint 2011. június 30-ra kellett volna befejezni Nyíregyháza országszerte ismert művelődési házának felújítását, a munkálatok még el sem kezdődtek. Az önkormányzat nem mond le a leromlott állapotban lévő és több tekintetben már korszerűtlen épület modernizálásáról, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a beruházás mikor indul.

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum belvárosi épületét 1981-ben adták át. A létesítmény a magyar kortárs építészet kiemelkedő alakja, a Kossuthdíjas Bán Ferenc tervei alapján készült. A sors furcsa játéka, hogy a széles közvélemény számára elsősorban nem a fölépült művei alapján lett ismert az építész neve, hanem éppen azzal kapcsolatban, ami nem valósulhatott meg. 1997-ben ugyanis ő nyerte meg az építészeti tervpályázatot a budapesti Erzsébet térre szánt Nemzeti Színház terveinek elkészítésére, de a beruházást 1998-ban, az első Orbánkormány idején leállították.

A Nyíregyházán harminc évvel ezelőtt létesült művelődési központ igazi építészeti különlegesség, de mára olyan rossz állapotba került, hogy az eredetiségének erejét szinte elvesztette. Már évekkel ezelőtt jelentős felújításra szorult, ezért Nyíregyháza előző, szocialista vezetésű önkormányzata uniós támogatást nyert a korszerűsítésre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható tájékoztatás szerint 2009 decemberében született döntés arról, hogy Nyíregyháza önkormányzata a KultúrSziget – Agóra program keretében 1,6 milliárd forintos támogatást kap, ami a bekerülési költség 70 százaléka. A projekt lezárásaként 2011. június 30. szerepel.

A művelődési központ igazgatója, Bohács József a tervezett felújításról nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy az a fenntartó, vagyis a városi önkormányzat illetékessége. Azt azonban elmondta, hogy a beruházás nagyon is időszerű volna, s nemcsak esztétikai, hanem működési szempontból is. Az elavultsággal kapcsolatban Bohács József úgy fogalmazott: bizonyos szempontból érthető, hogy az épület nem felel meg a XXI. századi feltételeknek, erre szemléletes példa a számítógépek és az internet használatának ma tapasztalható előretörése, amit 1981-ben nem lehetett előre látni. Ma egy irodaházat már úgy terveznek, hogy abban számítógépeket, internethálózatot és klímaberendezést fognak üzemeltetni, de a nyíregyházi művelődési ház tervezése idején ezzel még nem számoltak.

Az épület felújításával kapcsolatban Kósa Tímea nyíregyházi alpolgármester érdeklődésünkre közölte: az önkormányzat tervezi a művelődési központ korszerűsítését. Az említett KultúrSziget – Agóra projekt összes költsége 2,4 milliárd forint, ebből maga az építés, felújítás és bővítés 1,9 milliárd forint. A fennmaradó összeget többek között a beruházás előkészítésére, eszközbeszerzésre és egyéb, a projekttel kapcsolatos szolgáltatásokra fordítják. A „távlatokról” Kósa Tímea azt mondta: a városvezetés célja, hogy a pályázati támogatás igénybevételével elkészüljön a felújítás, s hogy a megújult intézmény fenntartható legyen.

S hogy mikor készül el a felújítás? Ezzel kapcsolatban nincs konkrét dátum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.