Találmány az élet

Bepillantás az emberi leleményesség legmélyebb bugyraiba.

Hol istenkísértésnek tartották, hol vallásos révülettel kezelték. Hol fényt gyújtott a legsötétebb éjszakában, hol a sötétség hírnökének hitték. Ha így, ha úgy, a tudomány, és annak kézzelfogható eredményei (a találmányok) valóban felforgatták az életünket. Hogy mennyire és milyen gyorsan, azt könynyű felmérni. Elég, ha szétnézünk a nappalinkban. A gyorsaságra pedig legyen elég az a beszédes adat, hogy a tekintélyes könyv 246. oldalán kezdődik a XIX. század a kéjgázos érzéstelenítéssel, és a 938. oldalon ér véget napjainkban, a Nagy Hadronütköztetővel.

Kicsivel több, mint két század foglal el három és félszer anynyi helyet, mint a kőszerszámokkal startoló időszak, vagyis az emberiség hajnala 1800-ig!

Elképesztő változás, ami a könyvet lapozgatva még inkább borzongatóvá válik. Egyszerre félhetünk magunktól és veregethetjük meg elismerően saját vállunkat. 1001 szócikk, 1001 találmány kronológiai sorrendben, kis történettudományi leírással, magyarázattal. (Sose hittem volna, hogy már i. e. 1000 körül a hettiták birodalmában kaphattam volna az első szendvicset, ha épp katonaként szolgálok.) S ha nem is fogjuk tudni összeszerelni a permetező gyepöntözőt a már említett nappaliban (minek is oda?), a lényegét érteni fogjuk.

Bepillanthatunk az emberi leleményesség legmélyebb bugyraiba, abba a körforgásba, melyben egy megoldott probléma több megoldhatatlant generált, s így végig magas hőfokon tartotta az elménket.

És vannak pazarló, már-már önmagát felszámoló fejezetei (a különféle hadviselő kütyük), zsákutcái, de fényes sugárútjai is.

Nem akármilyenmű tehát amagát alternatív történelemkönyvnek nevező vaskos kötet. Gyönyörűen illusztrált, alaposan átgondolt és elképesztő mennyiségű tudást sűrít lapjai közé. Drága, mégis felbecsülhetetlen. Vagyis éppen azt a küldetést teljesíti, amiért annak idején Pi Seng és Gutenberg feltalálta a nyomtatást.

Infó

JACK CHALLONER: 1001 TALÁLMÁNY, AMELY ÁTFORMÁLTA A VILÁGOT  Gabo, 960 oldal.

Top 5

1. SPIRÓ GYÖRGY: KÉMJELENTÉS

Magvető.A regény- és drámaíró novellái.

2. GRENDEL LAJOS: NÉGY HÉT AZ ÉLET

Kalligram. Megszűnt a középosztály a Felvidéken?

3. LATOR LÁSZLÓ: A MEGMARADT VILÁG.

Európa. A Kossuth-díjas költő és szerkesztő emlékezései.

4. 5000 ÉV VILÁGTÖRTÉNELEM KRÓNIKÁJA. 

Geopen. Történelmi enciklopédia.

5. BERYL DHANJAL: JELEK ÉS JELKÉPEK

Ventus Libro. Múlt és jelen jeleinek magyarázata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.