Itt vagyunk és elmegyünk

Ciurlionis litván zenész és festő száz esztendeje halt meg. Horváth Éva Monika tőle, általa, vele értette meg saját közép-európaiságát. Ezt a kulturális és személyes adottságot.

Amikor a pátoszról kérdezem, kezébe vesz egy sárga virágot. Ez azért szép – mondja. Nem kitér a válasz elől, a praxisban is szimbolikát talál. Parádon nemrég fejezte be a mátraderecskei óvódások színdinamikai tréningjét. – Művészet nélkül nehéz jó pedagógiát csinálni – mondja –, lehet, hogy ami száz esztendeje művészet volt, az ma a szociális kommunikáció körébe tartozik.

A Fény-Árnyék Művészeti Egyesület otthon és iskola. Filmesekkel, pedagógusokkal, táncosokkal, zenészekkel dolgozik együtt, a komplexitás a leghatásosabb módszer.

Horváth Éva Monika szigorú magához. Benne akar lenni a környezetben, hatni és engedni a hatásokat. Dolgozni. Eljutni az n+1-edik emberhez. Mindig. – Itt vagyunk és elmegyünk, csinálunk valamit, ami hat korunkban, vagy jövendő koroknak üzennek a tetteink – mondja.

A kortárs képzőművészetben azt tartja fontosnak, hogy hagy esélyt a nézőnek. Dönthessen, mire van szüksége abból, amit a látvány megenged. A festő a jelenlétek mozgását, dinamikáját köti öszsze és fokozza. Képekbe öltözteti a mozgásokat. – A lebegéssel is bánok – vallja. – A lélek valósága ugyanolyan valóság, mint a többi. A sokszínűség nemcsak a bioszféra sajátja, az emberi léleké is.

INFÓ

HOMMAGE CIURLIONIS Pátosz, szimbolizmus, szecesszió Horváth Éva Monika festményei a Művészház Galériában (Budapest, V., Régiposta u. 5.)

TOP 5

1. MOHOLY NAGY LÁSZLÓ

Art of the Light a Ludwig Múzeumban szeptember 25-ig.

2. VÉGZŐSÖK

a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetében június 8–11. között.

3. KOMORÓCZKY TAMÁS: SZÖKÉSI KÍSÉRLET

a Kiscelli Múzeumban augusztus 7-ig.

4. ÉN IS ÉLTEM ETRURIÁBAN

Révész László László a Ráday Galériában június 30-ig.

5. TRANSZPORT BEVAGONÍROZOTT HÁZ

Böröcz András–Rajk László a 2B Galériában június 15-ig.

FOTÓ: feLUGOSSY LÁSZLÓ
FOTÓ: feLUGOSSY LÁSZLÓ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.