Hallatlan hangok

Rúzsa Magdi és Weisz Fanni közös produkciója, a Gábriel című dal nagy sikert aratott a tévénézők körében.

A lány mozdulatai alapján azt lehetett gondolni: ha nem is igazán hallja, érzi a zenét. Beethoven IX. szimfóniája óta felmerül a siketek és a zene kapcsolatának kérdése. Egy zseni esetében, aki a fejében hallja a muzsikát,másról van szó, demi a helyzet azokkal, akiknek az életük születésüktől kezdve mentes a hangoktól? A szöveg jelnyelvbe átültetése mellől általában hiányzik a dallam. A zene leírását meg lehet próbálni képek, színek, vagy mozgás segítségével, sőt a rezgéseken keresztül az egész testben érezni lehet a hangzást. De egyáltalán szükség van erre? Vagy a halláskárosultaknak ott van a többi művészet?

Az ilyen próbálkozások kissé túl erőltetetten végződnek, de van ellenpélda is. Máté Péter: Egyszer véget ér című dala Michael Knopf pantomim-előadásában ezek közé tartozik. A koreográfus szinte eltáncolja a szöveget, az arcán tükröződő érzelmek segítségével pedig még az is megérti a dal lényegét, aki egyáltalán nem hallja. Magyarországon még csak kezd elterjedni az a nyugaton már bevett szokás, hogy a színdarabokat jelnyelvi tolmács közvetíti a siketeknek. A musicalek esetében lufikat kapnak a nézők, amelyen keresztül érezhetik a zene rezgéseit. Egy igazán „ütős” koncerten lufira sincs szükség, elég egy kicsit közel menni a hangszóróhoz.

A zene átadásának kérdése Lobó-Szalóky Lázárban is felmerülhetett, akinek menyasszonya nem más, mint Weisz Fanni, a siket szépségkirálynő. A visszahúzódó kamaszlányt a szülei az első versenyen még a közönségből irányították, mert a zsűri nem tudta, hogy nem hallja, amikor szólítják. Ma már sikeres modell, akinek vőlegénye a Dirty Slippers zenekar énekese.

Az együttes legújabb szerelmes dalát is a lány ihlette. A Te vagy a fény című szám Lázár nyilatkozata szerint nemcsak Fannihoz, de valamennyi fogyatékkal élőhöz szól.

Infó

DIRTY SLIPPERS

a NeoFM  Káosz Fesztivál keretében a budapesti Grizzly Pubban

június 6-án este 8-kor.

Top 5

1. JÓTÉKONYSÁGI KONCERT 

a japán katasztrófa áldozataiért a Mátyás-templomban június 8-án este fél 9-kor.

2. TWISTED SISTERS

a Pannónia Fesztivál keretében a Várpalotában június 8-án este fél 11-kor.

3. HOT JAZZ BAND

a Symaközpontban június 8-án este fél 8-kor.

4. TÁNCOL A NAPKIRÁLY

Custos Consort a Kiscelli Múzeumban június 11-én este 7-kor.

5. ÉNEKELJÜNK EGYÜTT!

a pécsi Kossuth téren június 12-én este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.