Fellép s lelép

Mit nem adtak volna a nyolcvanas években a művészbejáróknál szorongó kamaszok, hogy egy kávéházi teraszon ülhessenek kedvenceikkel? Boldogan tobzódtak volna egy mediterránhangulatú városban több száz színházi programból válogatva? pécsett tizenegyedszer történhet meg mindez.

Jordán Tamás tíz évvel ezelőtt szervezett először színházi fesztivált Pécsre, és volt idő, amikor a POSZT a lélekben és igazolványukban fiatalok kihagyhatatlan nyár eleji programjává vált. Az idén hárman válogattak hazai és határon túli magyar színházi előadások közül, Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs színikritikus hat nagyszínpadi és kilenc kamaraszínházi produkciót választott a versenyprogramba. A XI. POSZT-ot június 9-én délután Törőcsik Mari nyitja meg, akivel másnap Veiszer Alinda beszélget.

A tíznapos fesztivál a versenyelőadások mellett 160 OFF-programmal várja a közönséget.

Utóbbiak között szakmai beszélgetések, felolvasószínház, vásári komédia, koncertek éppúgy megtalálhatóak, mint a Nagy versmondás, Báb-tárlatvezetés, japán dobshow, moderntánc-improvizáció és Kirakatszínpad, vagyis a kirakatok versenye. Az utcaszínházi újcirkuszi produkció a gőzgépek korát idézi majd, és aki egyszer is látta már Darvas Ferencet zenélni, tudja, micsoda élmény lehet a Darvas Szilárd-est Vallai Péterrel és Darvas Ferenccel.

A kíváncsi fiatalok és szüleik felfedezhetik, nagyszüleik pedig újraélhetik a hatvanas évek legendás előadásainak némelyikét a Kétdimenziós színházban, ahol az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet videotárából választott darabokat lehet megnézni. A kopott és néha széteső képek csak lenyomatai az élő előadásoknak, de a Hamlet Gábor Miklóssal, a Koldusopera Kiss Manyival és Pécsi Sándorral vagy a Bors néni Dajka Margittalmégismegidézheti a csodát, és ki tudja, ötven év múlva a Mikvét vetítik-e ugyanígy, vagy a Pintér Béla-féle Szutykot.

Infó

Pécsi Országos Színházi Találkozó (Poszt) Június 9–18. között,www.poszt.hu

Top 5

1. JEANNE D’ARC

Trokán Anna a címszerepben a Veszprémi Petőfi Színházban június 6-án este 7-kor.

2. JÁTSSZUNK OIDIPUSZT!!! AVAGY OIDIPUSZ KIRÁLY

Szophoklész a Laboratorium Animae Színházi Társulat előadásában a Sirályban június 7-én este 8-kor

3. KAMASZKOROM LEGSZEBB NYARA

Kortárs zene és tánc a GNM Kontúr Fizikai Táncszínházzal a szombathelyi Weöres Sándor Színházban június 8-án este 7-kor.

4. TÚL A MASZAT HEGYEN 

Varró Dániel korhatáron innen és túl a Pesti Színházban június 9-én este 7-kor.

5. A HÁROM TESTŐR ÉS A JETI VAGY MI A PÉK

A 25 éves L’art pour l’art Társulat előadása a Budapesti Bábszínházban június

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.