A pop-art-ikon

Amilyen szerencséje van, rögtön megismerkedik Andy Warhollal, hogy aztán az ő égisze alatt fogjon mesébe illő karrierjének építéséhez.

Szülő és gyerekmindigmás oldalról közelíti meg a problémát. Hiába úsznak az évek múlásával az álláspontok közelebb egymáshoz, a kordivat úgysem hagyja őket tökéletesen összeolvadni.

A fiatal Edie Sedgwick (Sienna Miller) fejében meg sem fordult, hogy rossz ötlet volna New Yorkba költözni, és a hatvanas évek világmegváltó kultúrtornádójának epicentrumában keresni a művésszé válás útját. És amilyen szerencséje van, odaérve, rögtön megismerkedik Andy Warhollal (Guy Pearce), hogy aztán az ő égisze alatt fogjon mesébe illő karrierjének építéséhez. Igaz, nem képzőművészként, hanem az Ezüst Gyár színésznőjéből avanzsált modellként fut be, de mit számít ez, a hírnév így is hírnév.

Szülei (illetve szükségszerűen a néző) előtt első perctől nyilvánvaló, hogy „kislányuk” sikertörténete nem végződhet jól. Mert ahelyett, hogy normális állás után nézne, helyet foglal magának az évtized legnagyobb tébolydájában, kenyér helyett heroinon, víz helyett pedig pián él, és hozzácsapódik ahhoz az ámokfutóhoz, aki transzvesztitáktól és válogatott szexuális aberrációkban kéjelgő életművészektől várja elméje megnyitását: fene fogja őt otthonról támogatni.

A film végére a korszak legnagyobb rajongójának is be kell látnia, hiába megtisztelő, ha Bob Dylan róla írja a Just Like a Womant, mégis jobb sok kilométerrel és évvel távolabb, biztonságos kereteken belül lázadni.

George Hickenlooper filmje elsősorban szemet kápráztató képeivel meríti meg a nagyérdeműt az igazi, vibráló popkultúrában. Guy Pearce tökéletesen beleillik a színkavalkádba reszketeg, érzékeny, mégis megingathatatlan alakjával, Sienna Millert pedig – a klasszikus dívákkal ellentétben – nem lehet nem szeretni még akkor sem, ha a rózsaszín napfelkeltében a tóparton lovagolva, Dylan (Hayden Christensen) buja tekintetétől kísérve, jócskán átlépi a jó ízlésű néző giccstűrő határát.

Infó

Béka Filmklub a [GyúJtóPont]-ban (Budapest VII., Garay utca 25.) Hullócsillag (Factory Girl) június 10-én este 8-kor.

Top 5

1.  Film - Ösvényen

Bosnyák–német–osztrák fesztiválfilm.

2. Film - A tánc

A Párizsi Opera Balettje.

3. Film - Janus

Janus Pannonius: Stohl András, Mátyás király: Máté Gábor.

4. DVD - Ismeri a Szandi Mandit?

Schütz Ila az 1969-es Gyarmathy Lívia-filmben.

5. DVD - A király beszéde

Colin Firth hazavihető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.