Bezáráscunami fenyegeti a fővárosi kultúrkocsmákat

A kultkocsma magyar sikertörténet, viszont épp jellege miatt az önkormányzatok csak fél szívvel szeretik. A műfaj több képviselőjének ma már bizonytalan a sorsa. Bár a Sirály akár meg is menekülhet, bezárás fenyegeti többek között a Zöld Pardont és a Tűzrakteret is.

„Rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiürítve, tisztán” – így kellett volna átadni a Fővárosi Önkormányzatnak a pesti Sirályt, legalábbis ez áll a kulturális találkozóteret működtető Városi Színház Alapítványnak címzett, múlt héten kézbesített hivatalos levélben. A Főpolgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Főosztálya erre május 26-ig, csütörtökig adott időt az üzemeltetőknek. Azzal indokolták a döntést, hogy a helyiség használatáról szóló, a (korábbi üzemeltető) Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal kötött szerződés mintegy öt és fél évvel ezelőtt, 2005. október 31-én megszűnt.

Vagyis: a Sirály évek óta konkrét megállapodás nélkül használja a Király utca 50. szám alatt található helyiséget. Szalai Szabó István, a helyet jelenleg működtető Városi Színház Művészeti Nonprofit Kft. nyilatkozata szerint szerződésük valóban nincs, de mindig törekedtek a megegyezésre. A kiürítési felszólításban szerepel még egyébként, hogy ha meghiúsulna az átadás, az önkormányzat intézkedik a birtokba adásra kötelezésről.

Ha viszont ma, a kiürítésre kijelölt végdátum után több nappal a terézvárosi intézmény felé járunk, egyáltalán nem üres, kopasz falú helyiségeket találunk. A legfrissebb hírek szerint ugyanis mégsem zár be a népszerű, civil szervezetek programjainak, beszélgetéseknek, színházi előadásoknak, koncerteknek helyet adó kultúrház. (A nyári hónapokra egyébként is lehúzná a rolót a Sirály, ahogy teszi minden évben, ezzel párhuzamosan a kulturális programokra érkezők vendéglátását biztosító pultok sem működnek.)

A kulturális központ megmentésére létrehozott Facebook-oldalon olvassuk: szeptember 15-ig elhalasztották az eljárást. A szűkszavú közlemény szerint addig egy értékbecslő megállapítja majd, mennyit ér az épület, ezután pedig a Sirályt működtetőknek ajánlatot kell tenniük a fővárosnak. Úgy tudjuk, ebben az ügyben hivatalos levél egyelőre nem érkezett az üzemeltetőkhöz.

A Sirály nem az egyetlen fővárosi kulthely, amelyet a bezárás réme fenyeget. Nagyon úgy fest, ősztől a Petőfi híd budai hídfőjének két oldalán található helyek, a Zöld Pardon és a Café del Rio sem működhetnek. A Goldmann térre országzászlót tervez a XI. kerületi önkormányzat az új alaptörvény tiszteletére, a Rio helyén pedig az elmúlt években onnan eltűnt szabadtéri Hídmúzeumot – lényegében: néhány jó nagy hídalkatrészt – állítanák vissza. Az üzemeltetőknek október végig kell elhagyniuk a két területet. Itt sem megkerülhető egyébként a szerződés, illetve annak hiánya: tavaly év végén lejárt mindkét, a zenés szórakozóhelyekkel kötött megállapodás. A kerület képviselő-testülete azonban csak áprilisban határozta el magát, mondván, az idei szezon végeztével ki kell üríteni a fiatalok köré ben igen népszerű kocsmákat, le kell bontani az összes épületet, a területeket pedig parkosítva kötelesek átadni a működtetők. A Zöld Pardon egyébként azzal vívott ki kultuszt magának az elmúlt tíz évben, hogy nevetséges árakon, mindössze néhány száz forintért kínált könnyűzenei koncerteket, napjában olykor többet is, afféle egész nyári fesztiválként határozva meg magát.

Meglepő fordulat, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja az ugyancsak fideszes polgármester által vezetett kerület tervét. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: „apolitikus” döntésnek tartják a Zöld Pardon bezárását, és arra is figyelmeztetnek, hogy a valódi országzászló az V. kerületi Szabadság téren állt. Jó kis meccs ez Tarlós István főpolgármester és Hoffmann Tamás kerületi vezető között. Egyelőre konkrét eredmény nélküli.

A független alkotóházként működő Tűzraktér sorsa sem tiszta. A 2008 óta a Király utca menti Hegedű utcában működő kultúrház kiköltözéséről tavaly decemberben döntött a terézvárosi képviselő-testület, március 31-ig adva haladékot a működtető Art Sector alapítványnak. Az év eleji tárgyalások „eredményeként” a kerület úgy döntött: öt évre bérbe adná az ingatlant, legkevesebb havi hárommillió forintért. Az alkotóház egyébként eddig az ott tevékenykedő 374 művész önkéntes rezsi-hozzájárulásából és a vendéglátásból befolyó összegekből tartotta fenn a Tűzrakteret (már amíg volt egyáltalán vendéglátás: jó ideje nincs már italmérés a Hegedű utcában).

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár egy, a Tűzraktér-ügy kapcsán szervezett fórumon nagyrabecsülését fejezte ki az intézmény iránt, és mediátorszerepet is vállalt volna az alkotóház és a kerület között, egyébre azonban nincs és nem is volt lehetősége: a kormány a vonatkozó törvények miatt nem szólhat bele ugyanis a terézvárosi ügyekbe.

A pályázatra csak az Art Sector jelentkezett hasznosítási koncepcióval, az ő ajánlatukat azonban nem fogadta el az önkormányzat. Ehelyett április 28-i ülésén úgy döntött, a jövőben az ingatlant a kerületi fenntartású Terézvárosi Kulturális Közhasznú Zrt. működtetheti majd. Nemrég pedig úgy értesültünk, a kerületre hivatkozó biztonsági őrök költöztek a Hegedű utcai ház gondnoklakásába, „birtokba vették” azt. Bár egyelőre zajlik a kultúrélet a Tűzraktérben, az üzemeltetők és az önkormányzat viszonya nem mondható kiegyensúlyozottnak.

Költöző madár?

A Sirály 2006-ban nyitotta meg kapuit a Király utcában kiállításokkal, színházi előadásokkal és koncertekkel. A nyitás előtti évtizedben a belvárosi ház falai omladoztak, a pince penészes volt. 1993 és 1997 között a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány üzemeltette, majd a szerződés felmondása után pereskedés kezdődött a főváros és az alapítvány között. Az alagsort közben a főváros bérbe adta a Budapesti Városvédő Egyesületnek, ami annak fényében mindenképpen furcsa lépés volt, hogy az alsó szint működése a földszinttől függ: az áramot például onnan kapja a pince. A vizesblokk pedig a föld alatt van.

Budapest korábban azt ígérte, pályázatot ír ki a ház kulturális hasznosítására, ezt a pályázatot végül az alapítvánnyal folyó pereskedés miatt nem hirdették meg. A Sirály azonban mégis megnyílt 2006 őszén, habár afféle házfoglaló akció eredményeként: önkéntes munkában újították föl a romos épületet a hely körül csoportosuló civilek. Nem először fenyegeti a bezárás veszélye a Sirályt, hiszen már 2007-ben is petíciót kényszerültek írni a kultúrház hívei. Akkor sikerült elodázni a kiköltözést. Hogy mi lesz szeptember után, egyelőre senki nem tudja. Vagy ha tudja is, nem árulja el.

Sok külföldi kifejezetten a kultúrházat ivóval ötvöző, szabadtéri helyekért jön Budapestre
Sok külföldi kifejezetten a kultúrházat ivóval ötvöző, szabadtéri helyekért jön Budapestre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.