Nagyon nem Sarah Palin

Tudja-e ön, hogyan üljön egy vécékagylón gumicsirkével a kezében, ha közben fényképezik? Ha nem, akkor ön bizonyára nem Tina Fey. Ha pedig nem tud naponta a munkahelyén tizennégy órát gürizni, hogy megírja egy sokmilliós nézettségű tévésorozat forgatókönyvét, majd ezt otthon még folytatni, időnként legfeljebb egy-egy éjjeli pelenkacserére elvonulva a gyerekszobába – nos, akkor lássa be: nem is való önnek ez a feladat.

Úgy néz ki, mint Sarah Palin – sőt, külföldön is talán legismertebb alakításával, tévés „hasonmása” volt Alaszka republikánus exkormányzójának –, de Tina Fey azért más színvonal. Amerika vezető női komédiása hét Emmy-díjat zsebelt be – többségüket saját sorozatáért, a 30 Rock című szituációs komédiáért). Palin megformálásáért 2008-ban az USA legnagyobb hatású szórakoztatóipari személyiségének választották. Rendre szerepel a People magazin toplistáin is, és a mindenkori legfiatalabbként nyerte el a híres íróról, Mark Twainről elnevezett humoristadíjat. Lehetne folytatni a sort.

Vagy mégsem? A 41 éves Fey a „sztárság”, a „celeblét” csúcsán azzal a kérdéssel szembesült, amivel a világ számos sikeres fiatalasszonya is: (újabb) gyerek vagy karrier? – A tudomány mai állása szerint a termékenység és a filmes ajánlatok egyaránt élesen visszaesnek a negyvenen felüli nők esetében. Úgy érzem, hírességem utolsó öt perce éppen egybeesik annak utolsó öt percével, hogy még gyerekem lehet – írja egyaránt vitatott, méltatott és olykor alaposan le is húzott új könyvében, a sikerlistát is vezető Bossypantsben (Játszom a nagyfőnököt). Nemrég jelentette be: férjével, kollégájával, a szintén szakmabeli Jeff Richmonddal második gyermeküket várják. Éppen akkor, amikor (a héten) az évadzáró fináléhoz érkezik a 30 Rock az NBC csatornán, Fey sikereinek helyszínén (a sorozat címe is a stúdiók New York-i épületére utal). Itt volt – az első nőként – a nagy hétvégi show-műsor, a Saturday Night Live (SNL) vezető szövegkönyvírója.

Amerikában sokan azt hiszik, nevettetni a legkönnyebb munka. A túlkínálat miatt azonban az egyik legnehezebb hivatás. Fey annyit adagol a humorból, amennyit a jó szakács a sóból: épp eltalálja az arányokat. Legyen akár egyedül vagy Amy Poehlerrel, Rachel Dratchcsel párban. – Öröm nézni az egész műsorban. Egyszerűen a mimikával, hanghordozással képes átadni (a főszereplő) érzéseit. A helyzetét nem melodramatizálja, a megformált karakter gürizős, maximalista oldala sem telepszik rá mindenre – értékelte a Variety magazin a Magyarországon is ismert Baby Mama vígjátékban nyújtott alakítását. – Ugyanolyan durván vicces volt, mint akárki, s ugyanolyan mosdatlan szájú, szarkasztikus vagy abszurd is tudott lenni, mint bárki – elevenítette fel Adam McKay rendező azt a Philadelphia környékéről származó lányt, aki 27 évesen belépett az SNL stúdióinak ajtaján.

Tizennégy évvel később Tina Fey nemcsak a nézői rekeszizmokat gyakorlatoztatja, hanem nemzedéke nőtársainak „életmódgurujává” is kinőtte magát. A memoárnak szánt Bossypants abba is bepillantást enged, hogyan lehet nőként érvényesülni a szórakoztatóipar hímsoviniszta munkahelyein. Pár tipp: a lófarok, a vállakat, karokat teljesen felfedő tube top („csőfelső”), a túl sok nyekergés és az értekezleteken elfogyasztott diétás étel –ez mind-mind ellenjavallott! Ahhoz is ad tanácsot, hogyan lehet főnökként túlélni: senkit se vegyél fel, akibe nem akarsz hajnali háromkor a folyosón belebotlani!

A „szomorú vicc” az, kezd úgy élni, mint az ötgyermekes Palin: egyszerre több mindent végez. Az óvodába menet úgy áll rá az interjúra a The New York Timesszal, hogy a riporternőnek az ötéves Alice gyerekülésében jut csak hely, ott is csak odafelé. A derűs valóság viszont az: mégsem Sarah Palin.

Tina Fey – komika és életmódguru
Tina Fey – komika és életmódguru
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.