Megbízottra várva

Még nem neveztek ki miniszteri megbízottat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, pedig ezt az intézmény vezetői április végén kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál. Nemcsak az állami tulajdonos erős szerepvállalására vár a Zeneakadémia, hanem a Liszt Ferenc téri zenepalota rekonstrukciójára is.

Már több mint egy hónap telt el azóta, hogy levelet írt a nemzetierőforrás-miniszternek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Batta András és a főigazgató, Török László. Ebben arra kérték Réthelyi Miklóst: rendkívüli pénzügyi helyzetük kezelésére nevezzen ki miniszteri megbízottat. Ezzel egy időben felajánlotta lemondását a főigazgató, aki a gazdasági, adminisztratív területért felelt. Batta András rektor lapunknak elmondta: kérésüket méltányolták, bár a fenntartó még nem választotta ki a megbízottat.

A minisztérium elfogadta a Zeneakadémiával kapcsolatos revizori jelentést és az intézkedési tervüket is. Az intézmény súlyos pénzügyi gondjait egyébként a támogatászárolás okozza, amely az idén 228 millió forintot jelentett.

Mindeközben zajlik az intézmény épületeinek rekonstrukciója. Ennek összköltsége az uniós és az állami támogatásokkal, valamint az önrésszel együtt 10,6 milliárd forint. 2009 végén búcsúztunk a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületétől, igaz, az egyetem csak az elmúlt tanév végén költözött ki a házból egy ideiglenes befogadóhelyre. A csúszás oka egyrészt a feltárások befejezése előtt nem látható, a tartószerkezettel kapcsolatos műszaki problémákban, másrészt a kivitelezésre kiírt első közbeszerzési eljárás eredménytelenségében keresendő. A második, immár tárgyalásos eljárásra az összes korábbi jelentkezőt meghívták, és közülik csak egy nem élt a lehetőséggel.

A kivitelező kiválasztását egyébként az is jócskán lassította, hogy időközben hússzor változott a közbeszerzési törvény és tizenháromszor az építési beruházásról szóló jogszabálysor. Nemrég végre eredményt hirdettek: a nyertes az A-L-S Konzorcium (Arcadom – Laki és Swietelsky) lett. Igen ám, de az egyik pályázó jogorvoslatot kért, amelynek harminc nap az átfutása. Ez június közepén jár le, és remélhetőleg nem sokkal később alá is lehet írni a szerződést. Batta András abban bízik, legkésőbb júliusban tényleg elindulhat a műemlék épület rekonstrukciója, ami előreláthatólag 2012 végére elkészül. A Wesselényi utcai kiegészítő épület munkálatai azonban már idén nyáron befejeződnek, itt már szeptemberben elkezdenék a tanévet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.