15 Grammy a családban

Ugyanazon októberi napon születtek Havannában, csak éppen majd negyedszázad különbséggel. Ramón Emilio Valdés, azaz Bebo 1918-ban. Fia Dionisio Jesús Valdés, alias Chucho 1941-ben. Két zongorista, zenekarvezető és zeneszerző, a latin ritmusok királyai.

Most májusban egyszerre lettek díszdoktorok. A világ leghíresebb dzsesszoktatási intézménye, a bostoni Berklee College of Music tisztelgett így a kubai és a latin dzsessz két nagy alakja előtt, akik eddig tizenöt Grammy-díjat gyűjtöttek be. Tavaly novemberben Budapesten, Chucho Valdés és együttese bemutatott pár számot a legújabb lemezükből. Az ifjabb Valdés a Chucho’s Stepsért kapta meg a nyolcadik Grammyt, s előzte meg az apját.

Bebo a kubai zene aranykorának, az 1940–1950-es évek központi figurája volt. Két nagyzenekart, valamint a híres Tropicana éjszakai klubot vezette. Míg az észak-amerikai maffia a kubai szállodaiparba fektetett be, Valdés olyan sztárokkal lépett fel, mint Nat King Cole és Frank Sinatra.

Bebo sokat csiszolt a mambón, s közben kitalált egy új stílust, a batangát is. A batá ütős hangszert szintén ő vezette be a latin dzsessz világába. Egy amerikai producer Bebo zenekarával készítette Havannában, 1952-ben az első descarga (jam session, azaz örömzene) lemezfelvételt.

A családi zongoránChuchohároméves korától kezdett gyakorolni, majd 1956-ban alakította első trió ját. Játszott az apja dirigálta nagyzenekarban is. Útjaik aztán szétváltak. Bebo a kommunista forradalom győzelmét követően elhagyta Kubát, három évtizeden át egy stockholmi szálloda halljában zongorázott.

Közben fia az 1972-ben alakított Irakere együttessel fantasztikus karriert futott be. Repertoárjukban jól megfért egymás mellett az afrikai (yoruba) gyökerekhez visszanyúló latin dzsessz, a kubai tánczene, vagy Mozart Adagiójának feldolgozása. Chucho 1978-ban kapott először Grammyt, miközben az Irakere több ásza, így Arturo Sandoval trombitás és Paquito D’Rivera szaxofonos az USA-ban folytatta pályafutását.

Ahogy Ry Cooder révén felfedezhette a Buena Vista Social Club tagjait, lényegében úgy hozta vissza a színpadra D’Rivera Bebo Valdést. A veterán zenész több mint három évtizedes szünet után 1994-ben készített újból lemezt. A külföldre szakadt kubai zenészekkel felvett album szintén Grammyt ért. A Berklee ben sincs rossz társaságban, a díszdoktorok között olyan nevek szerepelnek, mint Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea, Pat Metheny.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.