Orgiából a politikába: a miniszter eddig nem tárgyalt Alföldivel

Alföldi Róbertre pazarolja erőforrásait a KDNP és a Jobbik, a Fidesz vezető politikusai viszont higgadtabbak az ügyben. A minisztérium tisztázni próbálja a Nemzeti Színház igazgatójának beszólását, és csak utána ül le a tárcavezető elbeszélgetni a direktorral.

Napok óta téma az Országházban és a Facebookon is az a párbeszéd, amely a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján hangzott el egy szélsőjobbközeli internetes televízió újságírója és Alföldi Róbert színházigazgató között. A tévériporter egy általa nem látott Alföldi-rendezésnek egy részét kifogásolta, nevezetesen Az ember tragédiája Római színét, amelyben orális szexet ábrázolnak.

A Római szín
A Római szín

Erre Alföldi javasolta a darab megismerését az újságírónőnek, majd amikor a riporter azt kérdezte, a produkciót ajánlja-e tizenkét éveseknek, az igen válasz után riposztként hozzáfűzte: „És Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életében.” (A teljes párbeszédet lejjebb olvashatják - A szerk.)

Ez az utóbbi mondat lett parlamenti vita tárgya, melynek végén a nemzeti erőforrás minisztere az ügy kivizsgálását ígérte. Megkérdeztük a NEFMI sajtóosztályát, mit vizsgálnak majd. Mint megtudtuk: a kijelentés pontos tartalmát és körülményeit. A korábbi hírekkel ellentétben Réthelyi Miklós nem hívta be hétfőn a minisztériumba Alföldit: csak akkor ülnek le beszélni, ha meglesz a vizsgálat eredménye.

A Nemzeti Színház igazgatója régóta a jobbikos és a kereszténydemokrata képviselők támadásainak kereszttüzében áll, habár a legtöbben nem is titkolják, hogy sosem jártak a Nemzeti Színházban. Az általuk botrányosnak ítélt produkciókat csak hírből és fotóról ismerik, színházba nem vagy ritkán mennek, mint nyilatkozta például Pálffy István kereszténydemokrata képviselő, ez nem kötelességük, ők a szavazóik véleményét képviselik.

Alföldi a megnyilatkozásokra nem reagál, de szerdán sajtótájékoztatót tart.

A kormányzó párt véleményét csak érintőlegesen ismerjük. Szőcs Géza államtitkár azt nyilatkozta márciusban a 168 Órának: Alföldi maradása vagy menesztése már „egy kultúrpolitikai felületen megnyilvánuló nagypolitikai kérdés”. A Vasárnapi Híreknek meg azt mondta: „Ha nem akarjuk, hogy a Nemzeti körül ilyen gyilkos, értelmetlen polémiák folyjanak, akkor másnak kellene átvennie a színház irányítását, Alföldinek pedig máshol, egy őt megillető és méltó helyen kellene munkát biztosítani, ahol megbecsült igazgatóként folytathatja pályáját.”

Réthelyi miniszter – aki most vizsgálatot indított az ügyben – megnézte Alföldi Tragédia-rendezését, amelyről az elmúlt héten azt mondta: „érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam”.

L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke pedig még akkor, amikor a román nemzeti ünnep befogadása miatt követelte a Jobbik Alföldi leváltását, úgy reagált lapunknak: olyanok nyilatkoznak a magyar színházi életről, akik egyáltalán nem ismerik a magyar színházi kultúrát. Az Alföldi-ügyet a bizottság elnöke méltatlan politikai kérdésnek tartotta, ugyanakkor frakciójával egyetértett abban: egy nemzeti tragédiára a kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének érzékenyebben kell reagálnia. A vezérigazgató akkor elnézést kért azoktól, akiknek az érzékenységét sértette.

Három konkrét ügyben támadták eddig Alföldit, a román nemzeti ünnep céljára való helyiség-bérbeadás és a mostani között volt a János vitéz esete, amikor a harmadik felvonás értelmezésével nem értettek egyet a jobboldali politikusok. Ami a mostani botrányt illeti, akik látták a Tragédiát, tudják: a Nemzeti előadásában valóban van egy orálisszex-jelenet, amely egy medencében játszódik, de az határozottan stilizált és leplezett.

Szóról szóra

N1 TV-riporter: Azok után, hogy nagy íróink műveit ilyen provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kellene mondania?

Alföldi Róbert: Nem.

Gálos Orsolya (sajtóreferens): Visszakérdezhetek, hogy látta ezeket az előadásokat?

Alföldi Róbert: Mit látott?

N1 TV-riporter: Hát, megmondom őszintén, hogy nem láttam, de...

Alföldi Róbert: Akkor miről beszélünk?

N1 TV-riporter: De láttam Az ember tragédiájából az orális jelenetet, ami...

Alföldi Róbert: Ajánlom Önnek – el fogom küldeni, nagyon szívesen – a Római színt, olvassa el! Madách Imre írta. Az ember tragédiája.

N1 TV-riporter: Ön szerint például egy 12 éves gyerek megnézheti ezeket a műveket?

Alföldi Róbert: Meg bizony! És Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életében.

A Jobbik-közeli N1 Televízió

Az N1 Televízió indulását Vona Gábor, a Jobbik elnöke jelentette be. A kizárólag az interneten nézhető televízió műsorspektruma nem túl széles: hetente ötször, hétköznap esténként jelentkezik úgynevezett Nemzeti Híradóval. Az első, január 31-i adásban beszámoltak a Jobbik évadnyitó rendezvényéről, a Budaházyék szabadon bocsátásáért szervezett tüntetésről, a Jobbik kérdéséről, miszerint „Miről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az Európai Zsidó Kongresszus vezetőivel?”, a kultúrszekcióban pedig arról, hogy emlékmúzeum nyílt Balassagyarmaton a város 1919-es visszafoglalásának évfordulóján. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.