Bódvalenke, ecsettel

A kétszáz lelkes kis abaúji alvó falu két évvel ezelőtt kezdett ébredezni: ekkor ajánlotta fel nekik Pásztor Eszter, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány projektvezetője, hogy hívjanak meg cigány festőművészeket, s fessenek freskókat a házfalakra. Azóta tizenhárom épület egy-egy külső falát takarja óriásfestmény, a munkálatok pedig most folytatódtak.

A szinte száz százalékban romák lakta borsodi községben kilencvenöt százalékos a munkanélküliség. Gyárak, üzemek nincsenek, így legfeljebb a turizmus lehet egyfajta kitörési pont. Csakhogy Bódvalenke egy szegény borsodi falu, s ez így önmagában kevés a fellendüléshez. Ezért volt zseniális a házfestmények ötlete, amiről Pásztor Eszter bevallja, nem a sajátja. Korábban ugyanis tolmácsként járt Egyiptomban, és egy núbiai települést látott ilyen módon kifestve. A színes épületek miatt a turisták szinte özönlöttek a faluba, a helyben készült árukat szuvenírként vásárolták.

Bódvalenkén eddig csak hazai cigány festőművészek dolgoztak az épületeken, idén viszont már határon túli vagy magukat ott is megmutató alkotók is érkeznek: a Békés megyei Csámpai Rozinak már volt kiállítása Londonban és Párizsban, de sikerült megnyerni egy szerb őstehetséget, Zoran Tairovicot is, hogy a kis borsodi falu egyik házát kifesse. Az elmúlt napban elkezdődött a munka, s a következő hónapokban újabb és újabb alkotások kerülnek majd a bódvalenkei falakra.

Az ötletgazda annak ellenére optimista, hogy a terveiket eddig segítő források egyre inkább elapadtak. Azt mondja, nem adják fel, most megpróbálnak külföldi mecénásokat keresni, ha itthon éppen a munkahelyteremtésre nincs pénz. A foglalkoztatást ugyanis kiemelten kezelték a projektben, több tanfolyamot is indítottak a kézműves szakmák elsajátítására. A falu melletti lápra pedig a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Tanszékének diákjai már tervezik a tanösvényt, amely mellé kalandparkot és szálláshelyeket is építenének.

A terveket eddig segítő források mára elapadtak
A terveket eddig segítő források mára elapadtak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.