Tudományos fokozat

Felüdülés a magyar könnyűzene csöpögős, értelmetlen popförtelmei közt.

„Neked öt gigabájt, nekem öt libamáj.” A Magna Cum Laude Vidéki sanzonjának szokatlan szövegét az SOS szerelem című filmben Ullmann Mónika szájából hallhatta a közönség. Az akkori zongorázós romantikus jelenetben kissé furcsán ható szójáték ellenére a fülbemászó dallam sikert aratott.

A Magna Cum Laude 2009-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az olyan fordulatok, mint a „Gondatlanságból elkövetett emberölelés” vagy a „Mióta elvágták odalenn a köldököm, (...)

azóta utálom a főnököm” hozzátartoznak a stílusukhoz. Ahogy ebben sem, semmi másban nem kötöttek kompromisszumot annak érdekében, hogy közkedvel tebbé tegyék zenéjüket vagy sajátmagukat. Dalaik egyaránt szólnak pálinkáról, a főnök utálatáról vagy a trafikosnőről, a humorban ugyanúgy otthon vannak, mint a komolyabb témákban. Egy-egy dal hangulatát olyan jól eltalálták, hogy érezhető, igazi örömből született muzsikáról van szó. Saját maguk sem tudják meghatározni zenéjük műfaját, de afféle emocionális rocknak nevezett számaik felüdülést jelentenek a magyar könnyűzene csöpögős, értelmetlen popförtelmei közt. Ahogy

ezt előzenekarként bizonyították, fellépéseikre egyformán buliznak a könnyedebb dallamok kedvelői és a Tankcsapda közönsége. A siker ellenére Mező Misi frontember nyilatkozata szerint még ma is amatőrként tekintenek magukra.

A Csak ülünk és zenélünk koncertsorozat keretében a közönség megtapasztalhatja az akusztikus előadások különleges zenei hangulatát. Emellett a nyár folyamán számos zenei fesztiválon látható lesz az együttes.

Infó

MAGNA CUM LAUDE

a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban május 20­án este 7­ kor, a győri Big Ben Music Pubban május 21­én este 9­ kor, az óbudai Kobuci Kertben május 22­ én este 8­kor, a szolnoki Aba­Novák Kulturális Központban május 24­-én este 7­kor.

Top 5

1. HOMMAGE Á LIGETI 

az UMNZE Kamaraegyüttest Rácz Zoltán vezényli a Művészetek Palotájában május 23­án este fél 8­kor.

2. IL MOSAICO IFJÚSÁGI SZIMFONIKUS ZENEKARA

anagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban május 23­ án este 7­kor.

3. ERIK SUMO BAND

a székesfehérvári Fesztivál udvarban (a Helyőrségi Klub udvara) május 27­ én este 9­kor.

4. HANGSZERVARÁZS - RÉZFÚVÓS HANGSZEREK

a Magyar Állami Operaház királyi lépcsőházában május 28­án délelőtt 9­kor, fél 11­ kor és délben.

5. SZKRJABIN ÉS KORTÁRSAI

Orosz zene a századfordulón, Futó Balázs zongorázik a Fuga Budapesti Építészeti Központban május 29­ én este 6­kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.