A Piszkos

Sorozatunk most megjelenő kötetéről az is tud mindent, aki nem olvasta. A két főszereplő: Fülig Jimmy és Piszkos Fred, a kapitány a rejtői univerzum meghatározó gurája. Gyors észjárás még gyorsabb pofon: P. Howardnak ennyi elég.

Rejtő Jenő jó akkor is, ha valaki gyerekként hallgatja, ahogy a szülei felolvassák mint esti mesét; jó akkor is, ha valaki felnőttként a munkába menet előveszi a zsebéből, hogy repüljön az idő; és jó akkor is, ha valaki őszi estékre az ágya mellé készíti, hogy mulasson kicsit elalvás előtt. De minden bizonnyal legjobb az, amikor a tinédzser (tudták, hogy ez a 13–20 éves kort jelenti?) először fedezi fel magának, hogy milyen a rejtői nyelv és humor. Találkoztam olyanokkal, akik „túl későn” vették saját kezükbe a könyveit, ezért kalandjait és tréfáit banálisnak tartották, és sem elsőre, sem később nem szerették meg igazán. Az ilyenekre szokta Buzgó Mócsing azt mondani, hogy „Szegény fiú...”, meg „Igazán sajnálom...”, viszont beléjük rúg, úgyhogy vigyázzanak.

Emlékszem, mikor a Piszkos Fredet olvastam először, úgy 15 éves koromban. Szinte minden oldalon találtam valamit, ami anynyira elvarázsolt, hogy muszáj volt azonnal felolvasni szegény anyámnak, aki a másik szobában próbált meg pihenni, de hősiesen tűrte lelkesedésem, pedig képzelhetik, számára mindez nem volt újdonság. Ezért is okoz fejtörést: mit lehet írni Piszkos Fredről? Rejtő talán legismertebb alakja ő, az is hallott róla, aki egy P. Howardot sem látott közelről, és a Piszkos Fred, a kapitány csordultig van tökéletes figurákkal és helyzetekkel.

„Uram! A késemért jöttem!” – ám utóbb kiderül, hogy nem matrózban hagyták, hanem a babonás szállásmesterben, aki egészségügyi okokból a hátában tartaná a húszcentis kagylóritkaságot, de hát „szállásmesterben ritka az okos”. A kés tulajdonosa Fülig Jimmy, a jókedvű főhős (később alkalmilag uralkodó), aki elvesztette meggyőződését, ezért elhatározta, hogy többé nem dolgozik, ennek ellenére munkába áll két ember helyett is, és „éjjel Wilson Hutchins amerikai fűtő, nappal José Pombio spanyol pincér”. Ez nem akadályozza meg abban, hogy egy maláj óriással felborítson néhány utast és több kisasztal málnaszörpöt is – de közben aludjék egy keveset –, merthogy Fülig Jimmy talpig világfi és bivalyerős: naná! Állítólag a maláj óriás rossz oldalról várta az ütést, de hát, „nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani”… – és így megy tovább és tovább, és még csak az első fejezetnél tartunk.

A Piszkos Fred, a kapitány tényleg nem csak a története miatt jelentős, hanem igazi Rejtő-biblia. Karakterei, sőt tárgyai, mint a Radzeer nevű csatahajó vissza-visszatérnek a többi kikötői történetben, ráadásul Rejtő ehhez a regényéhez külön nyelvet talált fel.

„Őfelségem, I-ső Fülig Jimmy naplója – VI Kelt mint ma uralkodásom esztendejében, fent. Almirafőváros saját kezünküleg idején Mi első Jimmy, uralkodásakor. Ebbe is belejön az ember mint idővel. Mindig oda kell írni, hogy »kelt«. Mer mostanmár megmagyarászta az Ekmont, hogy fontos a kelet. Én mint néhai tengerész nemcsak a keletet, hanem a szélrózsa más irányait is fontosnak tartom. De itten más a szokás amik vannak, hát mindegy. (…)

A király iszgatott volt a kiszállás mijat és mondá, csak rendben menjen minden. Reméli, hogy itten őt senki sem nem ismeri majt. Eszek ketten Ekmont és Helena királnő tudják hogy én nem vagyok én, hanem magam helyet engem kicserélt az igazi másvalakivel. Ők kiskoromtól fogva ismernek, ezért hát tudják, hogy sose láttak.”

Gondolkodtam azon is, hogy Fülig Jimmy stílusában írjam meg ezt a cikket, de az ötletet, amint kelt, úgy vetettem el. Viszont próbálkozni lehet. A Török Szultán is írt hasonlókat, és apám, meg még ki tudja, hány ember kezdi néha így sorait levelében: Fijjug,…

HOVATARTOZÁS VÉGETT

A szingapúri klubok a Szingapúr folyó táján, a kínai negyeden túl, a katakombákban találhatók. A belépőket Portás Robb ellenőrzi, az ősz csavargó, aki hetenként új portássapkát lop. A bejáratnál feltűnő tábla hirdeti: Figyelem!! A klub helyiségébe lőfegyvert, ólmosbotot, kést, bokszert vagy bármilyen gyilkolásra alkalmas szerszámot behozni ajánlatos!! Fegyver nélkül belépni tilos és életveszélyes!! Az ebből eredő balesetekért minden felelősséget elhárít az Igazgatóság!!

A klubok hasonlítanak az úri klubokhoz, csak az előkelőséget jogerőre emelt években mérik. Ha elosztjuk az összbüntetést a tagok számával, megkapjuk az előkelőség mértékét.

A KLUBOK NEHÉZ CSEMPÉSZEK: Olyan csempészés, hogy halál jár érte. Elegánsabb klubok szóba sem állnak velük. BECSÜLETES MEGTALÁLÓK TÁR-SASKÖRE:Ezek a zsebtolvajok, ők üzemeltetik a Talált Tárgyak Osztályát. Jelszavuk: „Zsebesnek áll a világ!”

PUDINGOK: Álmatlanság elleni biztosítással foglalkoznak. Ha egy kereskedő zet, akkor biztosítják arról, hogy tőlük nyugodtan alhat...

KIVÉGZŐ-ASZTALTÁRSASÁG:Tagjai tizenheten 150 évvel már jobb embereknek számítanak. 9 év/fő.

KÉS VAGY BEVÉTELI TÁRSASÁG: Ők a középosztály: 700 év börtön/12 tag. Egy főre 58 év jut. Vagy négyszáz évvel szökésben vannak.

KOPASZTÓK KLUBJA: Ezek már a felsőbb körök. Fülig Jimmy például szívélyes viszonyban van az alelnökkel, akit Pléhszeműnek hívnak.

KEGYELMESEK KÖRE: Csak olyat vesznek fel tagnak, aki kivégzés előtt kegyelmet kapott pl. királyi születésnap vagy karácsony alkalmából. Öszszesen négyen élnek még.

HŰSÉGES ALMÁK: Ez a felső ezer (nettó). Öt tagja van, köztük Fülig Jimmy, Tehát több mint kétszáz év jut egyre. Itt a tagság olyan, mint a lordság. A legidősebb úgyermekre száll az atya kitöltött összbüntetése.

SERÉNY MÚMIÁK: Megközelíthetetlen, közrettegésnek örvendő társaskör. Két tagja van, és az egyik a Piszkos Fred…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.