Eksztázis a cukrászdában

Hogy mi köze az ötvenes-hatvanas évek amerikai zenéjének a korabeli magyar cukrászda undergroundhoz? Hogyan kapcsolódnak össze a srácok napnyugta utáni, szalon-, illetve inkább dzsesszzenekari kísérettel előadott „bacchanáliái” a kétezres évek egyik legnépszerűbb hazai együttesével? Hogy mi a közös nevező? A Mystery Gang, természetesen.

A rockabilly trió énekes-gitárosa, Egri Péter azt mondja, a zsáner az ötvenes évek Amerikájának zenéje. Annyira amerikai, hogy Európában nem is örvendett különösebb népszerűségnek, kivéve Angliát. Egri autodidaktazenekutatóként sokat foglalkozik ennek az időszaknak a magyar könnyűzenéjével, a táncestekkel, az ezeken a happeningeken fellépő zenészek munkáival, a dizőzök világával. A swinget és a rock and rollt nem nézték túl jó szemmel a korabeli felnőttek, na pláne politikai vonalon, hiszen „a dekadens Nyugat”, ugye. Azt viszont, hogy a kölykök mégis megpróbálják magukat jólérezni valahogy, aligha tudták megakadályozni. Amikor eljött az este kilenc, a már hivatkozott cukrászdákban kezdetét vette az extázis, a legmenőbb amerikai tánczenék szóltak ezerrel.

Az idén 13 évesMysteryGang megalakulásától fogva az említett időszak zenei kultúrájának legjavát próbálja bemutatni. És itt most ne csupán „szimpla” koncertekre gondoljunk: két éve például a Művészetek Palotájában vezették elő a Private Buddy Holly Storyt, ami azért nem kispálya, nem klubhangverseny. Egy magyar disszidens kisfiú szemén keresztül volt látható az 1950-es évek nagyon színes Amerikája. Írtak filmzenét a Townies című amerikai mozihoz és Till Attila Pánikjához. Láthattuk őket Goda Krisztina Csak szex és más semmijében, Egri a Made in Hungária filmváltozatában is szerephez jutott, Brennert alakította.

A Mystery Gang esetében különben nem arról van szó, hogy felmegy a színpadra három zenész – Egri mellett Singer, a nagybőgős, basszeros és TamásiLászlódobos –, lenyomja, amit le kell, és kész. A trió jól hozza a műfajhoz kapcsolódó külsőségeket is, akárcsak a rajongók. S hogy mik ezek? A férfiaknál nagyon fontos a hátrafésült haj. Ez még nem okvetlenül volna stíluskellék, hiszen az ötvenes dekád klasszikus férfi frizuráját nemcsak Elvis Presley viselte, de az akkor még csak Hollywoodban színészkedő Ronald Reagan, sőt Marosán György is. A „hátralökött séró” egyébként megint divat. Ezenfelül a szokásosnál bővebb, mondjuk élvasalt vászonnadrág, esetleg tornacipővel, jampisan. Ehhez társulnakmég XXI. századi elemek is, pél dául a stílusjegyek szimbólumaival ellátott ruhadarabok.

Az 1998-as kezdés után nem sokkal, 2000-ben jött ki az első kislemezük, a Fly to the Moon egy japán kiadó gondozásában, innen egyenes út vezetett a 2001-es első albumig, ami pedig egy angol labelnél jelent meg. Azt azért elmondanánk halkan, hogy a Hot ’n Wild Rocka billy Cuts című anyag 12 hétig vezette a Nervous Records eladási listáját. Két évvel később az amerikaiHipstersound hozta ki második nagylemezüket. A Dig that Rock!-ot az első kizárólag saját dalokat tartalmazó Jungle Fever követte, ami viszont egy német kiadó portfólió ját gazdagította. 2007-ben aztán úgy döntöttek Egriék, hogy mindent szépen felpakolnak a netre. Az énekes azt mondja, ennek köszönhetik a nemrég lezajlott európai turnét.

– A kezdetektől játszottuk a tradicionális, az ötvenes évek derekát idéző amerikai, nagyvárosi zenét, lényegében végigjátszottuk a zenetörténet ránk eső részét, 2006-ra pedig kialakult az a fajta zenei és kulturális látásmódunk, ami kifejezetten Mystery Gang-essé teszi a dalainkat – így Egri. A zenekar mára túlzás nélkül nemzetközi branddé vált. Olvassuk egy helyütt: eddig több mint 1400 koncertet játszottak, nemcsak az itthoni, de a milánói, párizsi, New York-i vagy a londoni közönség örömére.

Apropó közönség: a Mystery Gang koncertjein csápolók 96 százaléka lányokból áll, nagy részük fiatal. Egri Péter aztmondja, ezek a lányok viszonylag zsenge koruk ellenére nagyon hamar felvették a rockabilly ritmusát, a külsőségeket csakúgy, mint az egyéb kultúrjegyeket. De összefutnak azért fiúkkal is a közönségtalálkozókon, kőkemény punkokkal, sőt hardcoreelektronikafanokkal például. Kezdettől fogva sikerük van a hallgatók körében, az ív az underground minikoncertektől az ötezerfős őrületekig húzható meg. A nyáron jó pár koncerttel készülnek az ősszel kezdődő Dobban a szív turnéra, ami az együttes első magyar nyelvű, nemsokára megjelenő nagylemezét mutatja be.

Singer, Egri Péter és Tamási László– Milánótól New Yorkig jegyzik őket
Singer, Egri Péter és Tamási László– Milánótól New Yorkig jegyzik őket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.