Tokaji szabadon

– Ha a futballisták sokat gyakorolnának, akkor egy-két trükköt biztosan el tudnának sajátítani – feleli Kovács Péter arra a kérdésre, hogy a profi ligákban foglalkoztatott labdarúgók képesek-e olyan mutatványokra a labdával, mint ő. Persze a nullához konvergál annak az esélye, hogy például Dzsudzsák Balázs minden olyan kunsztot bemutatna, amely szerepel a 23 éves tokaji illetőségű fiatalember repertoárjában. Már csak azért is, mert aktuálisan a világon nem akad egyetlen labdaművész sem, aki e műfajban jobb teljesítményre képes, mint a borsodi kolléga.

Kovács még márciusban megnyerte ugyanis az Abu-Dzabiban rendezett freestyle-világbajnokságot. A futball e különleges változata korántsem örvend szembeszökő ismertségnek Magyarországon. A meccseken két versenyző párbajozik egymással: az egyik fél percig bűvöli a gömböt, majd ellenfele következik ugyanilyen időkeretben. A mérkőzések három menetből állnak, a vetélytársak mintegy felelgetnek is egymás trükkjeire. A zsűri ítélkezik, s a magasabb pontszámot kapó játékos nyeri a megméretést.

A vb-n speciel a magyar zsonglőr minden meccsén fölülmúlta ellenfelét: a döntőben a 2008-as világbajnok, francia Sean Garniert győzte le. Mielőtt bárki arra a következtetésre jutna, hogy a magyar fiú „kerületi szpartakiádra” hajazó vetélkedőn szerezte meg az aranyérmet, jeleznünk kell: a torna fő szponzora a Samsung volt, s Kovács ötezer eurót is kasszírozott a sikerrel.

Meg is dolgozott a jutalomért, amennyiben naponta két-három órát tölt edzéssel. Igaz, mostanában kevesebb idő jut a tréningekre. Ennek elsődleges oka, hogy a nemzetközi diadal nyomán megannyi felkérést kap. Egyébiránt a televíziós sportcsatornákon is felbukkanó külföldi versenyekre az esetek többségében videóval kvalifikálják magukat a labdazsonglőrök. A játékos föltölti a mutatványait rögzítő kisfilmet az internetre, a szervezők pedig ennek alapján válogatják ki a legtehetségesebb próbálkozókat. Azaz a szakma kiválóságai a világhálón követik egymás fejlődését, illetve lesik el a „forradalmi” trükköket a rangos viadalok között.

Kovács világbajnoki címe a szakág ismertségének is jót tett, a száz-százötven fős hazai freestyle-közösség alighanem növekedni fog. Az országhatárokon kívül a fiatalember korábban sem volt ismeretlen, számos külföldi show-n vett már részt, ennek köszönhetően invitálták a vb-re is. A versenyző messzemenően lelkes, amikor a műfaj jövőjéről érdeklődünk. Még azt sem tartja kizártnak, hogy olimpiai sportág lesz a free style-futball, hiszen a hódeszkások is meghódították az ötkarikás mozgalmat.

Az biztos, hogy a teljesítmény értékét lehetetlen elvitatni. John Farnworth brit fenomén, akit a szakportálok nemes egyszerűséggel a szakág legendájaként emlegetnek, azt nyilatkozta a világbajnokságról: „Az óriási szél rendkívüli módon megnehezítette a labda kontrollját, valamint a trükkök végrehajtását, ám éppen ez teszi ezt a sportot izgalmassá. Kreatívnak kell lenned, és minden akadályt le kell győznöd. A körülmények ellenére a nívó kitűnő volt, ami azt jelzi, hogy a freestyle dinamikusan fejlődik.”

És egy tokaji a legjobbja.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.