Ötödikként a világon

Ez egy szép, konszenzusos törvény lesz, mondta Hammerstein Judit, a NEFMI kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a kormány beadta a parlamentnek az elkészült világörökségi törvényjavaslatot.

S hogy így lehet, arra biztosítéknak tűnt a mellette ülő Mihályfi László minisztériumi főosztályvezető, aki már az előző kormány idején is a világörökségi törvény kidolgozásán fáradozott.Mi leszünk a világon az ötödik ország, amely ilyet bevezet, tudtuk meg.

De nézzük előbb e törvény fő elveit, sarokpontjait, ahogy Hammerstein Judit ismertette őket, de a tervezet egyébként a neten is olvasható. Például a parlament honlapján. A törvény három legfontosabb előírása: kötelező lesz a világörökségi területeken a kezelési terv megalkotása; a kezelő szervek (gondnokságok) felállítása, illetve önálló költségvetési sorban kell állami pénzforrást biztosítani a területek kezelésére. Várhatóan 400 millió forintot rendelnek a törvény mellé, hangzott el. Látni kell, hogy a törvény bevezetése nem keletkeztet újfajta védelmet, sem új jogköröket. Hiszen a világörökségi területek a jövőben eleve is védett területek lehetnek csak: vagy műemléki jelentőségű területként vagy természetvédelmi területként, így azok védési előírásai eleve védelmet biztosítanak.

A törvény azáltal erősíti a védelmet, hogy a kezelési tervek előírásainak be kell épülniük a helyi területrendezési, szabályozási tervekbe. Ez 120 önkormányzatot érint egyébként. Sőt a kezelési terv már a világörökségi címvárományosi helyszínekre is kötelezővé válik. Tamási Judit KÖH-elnök a 8. paragrafusra hívta fel a figyelmet, amely szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hatóságnak (KÖH) lehetősége lesz arra, hogy a világörökség terület teljes egészén érvényre juttassa a kezelési tervben rögzített szempontokat. Tehát nemcsak műemlék házak esetében, hanem egyéb, egyedileg nem védett objektumok esetében is, amelyeknél szakértőt rendelhet ki, aki hatásvizsgálati dokumentációt készít a készülő beavatkozásról. A leendő törvény által említett kezelő szervek, gondnokságok lehetőleg már létező szervek lesznek. A legtöbb területnek már van is ilyen, csak a budapesti világörökségnek nincs külön kezelője, itt tehát új szervezetet kell felállítani. A gondnok úgynevezett „követő figyelést” végez majd, tehát figyelemmel kíséri egy terület változásait, s értesíti az intézkedési jogkörrel rendelkező hatóságokat: az önkormányzatokat vagy a KÖH-t.

A világörökségi törvény három éve készül, a Hiller István vezette tárca 2009-re már előkészítette egy változatát, amit aztán a kormányváltás elsöpört, s e mostani egy újraírt változat. Ez a főirányokban azonban nem jelentett változást, tudtuk meg Mihályfi Lászlótól. Tehát valóban konszenzusos törvény ígérkezik. Bár ez majd kiderül, legelőbb hétfőn, amikor a kulturális és sajtóbizottság tárgyalja majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.