Tudja, mi az orosz?

A pátoszt és iróniát vegyítő Alekszandr Szergejevics Puskin sorait szoktam újságírói ars poeticaként idézni: „Nem eladó ugyan az ihlet, de a kézirat eladó”. Ám hiába lelkesedem az orosz szellem nagyságaiért.

 – Ne gyere nekem Tolsztojjal meg Dosztojevszkijjel sem, utálom az oroszokat azért, amit velünk műveltek, és kész! – bennem szakadt a szó a villogó szemek láttán úgy húsz éve, amikor egy barátom szavaiból megértettem: a legszebb gondolatoktól is elválaszthatja az embert a beléépült és kiirthatatlan ellenszenv. Meg az empátia és az érdeklődés hiánya. Ez lehet az oka, hogy a 2006-os reprezentatív felmérés megkérdezettjeinek 42 százaléka egyetlenegyet sem tudott felidézni emlékezetében, amikor három, az egyetemes kultúra szempontjából fontos orosz személyiséget kellett volna megneveznie. (A szörnyülködő olvasót kérem, soroljon fel magában három vagy legalább egy osztrák, szlovák, ukrán, román, szerb, horvát vagy szlovén nevet!)

Éppen ezért nagy teljesítmény, hogy ma az Eötvös Loránd Tudományegyetemen teljes jogú részegységként működik a Ruszisztikai Intézet, és mesterszakon lehet tanulni az Oroszország-tudományt. Az ide jelentkezéshez nincs is szükség orosz szakos múltra, mert nemcsak a nyelvvel és irodalommal foglalkoznak majd, hanem a jövőbeli magyar–orosz kapcsolatok minden területén hasznosítható tudást szerezhetnek. Persze oroszul mindenképpen jól meg kell tanulniuk. Ami, ha nem kötelező, nem is annyira utálatos dolog.

Az intézet megszervezője és vezetője, Szvák Gyula professzor most Kis magyar ruszisztika című könyvében azt meséli el, ő hogyan kezdett az orosz kultúrával foglalkozni, és felvázolja a stúdium fő kutatási területeit. Felidézi az orosz történelemtudomány legnagyobb alakjainak eszmerendszerét, de azt is elmagyarázza, a kilencvenes években miért árultak néhány kopekért kiégett villanykörtéket a moszkvai piacokon. (Betehették a gyárban a foglalatból kicsavart ép égők helyébe.)

De a nagy kérdésre – „Mi az orosz?” – ő sem tud felelni. De, mint tudjuk, a „Mi a magyar?” kérdésre sem sikerült még végső választ találni. Úgyhogy miután tiszteletre méltó pátosszal megmagyarázta a ruszizmus célját az olvasónak, a maga számára ironikus választ talál: „ha másra nem lenne is alkalmas, akkor legalább szórakoztat.”

Infó

Szvák Gyula: Kis magyar ruszisztika Magyar Ruszisztikai Egyesület / Alapítvány az orosz nyelvért és kultúráért. 168 oldal.

Vlagyimir Iljics Lenin Rolls-Royce-a (balra) a moszkvai vörös téren, a történeti Múzeumban (Исторический Музей). Mellette áll a gyár mai típusa, hátha a múzeumlátogatónak éppen ettől jön meg a kedve néhány százezer dollárt egy ilyen autóra költeni.
vlagyimirIljics lenin rolls-royce-a (balra) a moszkvai vörös téren, a történeti Múzeumban (Исторический Музей). Mellette áll a gyármai típusa, hátha amúzeumlátogatónak éppen ettől jönmeg a kedve néhány százezer dollárt egy ilyen autóra költeni.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.