Szalonnakultúra

A magyar konyha jellemzője a sertéshús és -zsír domináns alkalmazása. Merthogy a török időkben a sarcoló katonák minden más háziállatot elvittek, vallási okokból a disznót meghagyták.

A nagy energiatartalmú zsír és szalonna fogyasztása amúgy is a nehéz fizikai munkát végző, földműveléssel foglalkozó népeknél honosodott meg. A késő középkorban drágább volt, mint a friss hús!

Másféle szalonnát készítenek az Alföldön, aMezőségben, az Őrségben, a Felvidéken és Erdélyben; ismerhetünk főtt császárszalonnát, kolozsvári szalonnát, erdélyi szalonnát, csemegeszalonnát és füstölt kenyérszalonnát. Ez a sok-sok elkészítési és tartósítási forma szalonnakultúrát hozott létre a régi Magyarországon, ami már-már feledésbe merült. Nem hagyhatta ezt a Tokaj-hegyalja Történelmi Borút Egyesület, ezért szervezik Tállyán a II. Szalonna és Szamorodni Találkozása Fesztivált.

A XVIII. századtól Tállyán volt az ország legnagyobb szőlőtermő területe, a település kiváló bora még a költőket is idecsalogatta. A hazautazástól sem kell tartaniuk a kiszáradt torkú ide látogatóknak, nyugodtan lehet kóstolgatni a mézes elixírt:május 7-én NOHAB vontatta nosztalgiavonat indul a Nyugati pályaudvarról Tállyára, majd vissza Budapestre. Igazi békebeli időutazás: klasszikus párnás vagy a fapados osztályra lehet jegyet venni.

A rendezvény látogatóinak belépéskor 500 forintos kóstolópoharat kell vásárolniuk, amellyel a bemutatott tokaji szamorodni borokat és a mellé kínált különféle szalonnakülönlegességeket kóstolhatják végig. A hungarikumok élvezete közben helybéli és az ország más részeiről érkezett énekkarok, zenekarok és népi hagyományőrző együttesek vidám muzsikát adnak. Várható még ízes bordal és verbunkos, főzőverseny és vetélkedő. A fő attrakció pedig a disznóvágás és -tor: lesz minden a pörzsöléstől a hurkatöltésig!

Infó

II. szalonna és szaMorodnitalálkozása fesztivál tállyán a palota Borház udvarán (csokonai tér 7.) május 7-én.

Disznópörzsölés
disznópörzsölés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.