Rozsdalok

Rögtön szimpatikus lett Rozsda lovag, amint megtudtam, hogy utolsó csavarjáig újrafelhasznált fémből készült. Aztán kiderült róla, hogy olyan figurákkal barátkozik, mint Koksz, a matuzsálem korú sárkánygyerek vagy Szélvész, a beszélő süvegét cukorkával etető várkisasszony.

Rozsda lovag frissen megjelent történetei nem egyszerű mesék. Mesék is. Meg dalok, kifestőoldalak, bábok, jelmezek, sőt színházi előadások jelenetei. A magyar származású, Németországban élő zeneszerző, zongorista, Felix Janosa és a szöveget-rajzot készítő Jörg Hilbert komplett gyerekmusicalt írtak Rozsda lovag kalandjaiból. Akit egyébként küllemében leginkább az Óz, a nagy varázsló bádogemberéhez tudnánk hasonlítani, jellemében viszont sokkal inkább egy kényelmes, otthonülő, jámbor, kicsit félszeg agglegényhez. A tíz kötet Németországban Ritter Rost címen akkora sikert aratott, hogy tavaly Európa Kulturális Fővárosa (a Ruhr-vidék) gyermeknagykövetének a gyámoltalan vitézt nevezték ki.

Ezekben az újfajta kötetekben (idehaza eddig A Rozsda lovag meg A Rozsda lovag és a kísértet kapható) a mesét és a rajzokat időnként kották szakítják meg, ama vidám dalok dallamával-szövegével, amelyeket (a mesékkel együtt) Katona Mária fordított, és a Budapesti Operettszínház tagjai énekelnek. De a jótékony árukapcsolásnak még itt sincs vége: a Rozsda-kultusz része a mellékelt CD-lemez, a zsebre vágható kifestőkönyv és az egyes kötetekhez tartozó színpadi verziók is. Állítólag Németországban évente ötszáz előadást tartanak az ócskavasnak indult, de sztárrá lett hadfi viszontagságaiból. Ezen felbuzdulva a magyar Gemini Kiadó szintén „fegyverbe” hívta az iskolásokat.

Az a közösség, amelyik még az idén jelentkezik (www.rozsdalovag. com), hogy színdarabot kreáljon Koksz, a több ezer éves sárkánykölyök, Szélvész várkisasszony, Pacapocok udvari írnok és Ólomláb király kalandjaiból, ingyen megkapja a színpadi verzió zenei alapját CD-n, a szövegkönyvvel és a partitúrákkal együtt. Minden iskola, osztály a saját lehetőségeihez, képességeihez mérten díszletezzen, jelmezezzen, zenéljen – és játsszák! Ez a lényeg, a többit egye meg a Rozsda.

Grafika: Gemini kiadó
grafika: gemini kiadó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.