Mögötte van

A viktoriánus éra jellegzetes alkotása ez a festmény. A mai néző elálldogál a túldíszített jelenet előtt, azután továbbsétál: mi tessék rajta?

Pedig a korabeli közönség nagyon sok rejtett jelet felfedezett Holman Hunt képén. Haladjunk a Titkos kódok című könyv útmutatása szerint balról jobbra és alulról felfelé:

Kalap az asztalon: ez nem a férfi háza, ő csak látogató itt. Egy vers a földön kék selyemben: Tennyson költeménye – „Könny, léha könny” – az ártatlanság elmúlásáról és a szomorúságról. Madárral játszó macska az asztal alatt: a férfi karmai közé került nő ismert szimbóluma. Kesztyű a földön: az eldobott nőre emlékeztet.

Összegabalyodott fonalak a pianínó lábán: a hazugságoktól bepiszkított és összegabalyított házasság. A nő ruhája: alsószoknya, ami sértette a kor szeméremérzetét, smenten hírül adta a nézőnek, hogy ez a nő nem tisztességes. A gyűrű a kezén: nem jegygyűrű. Festmény a pianínó fölött: ez a házasságtörő asszony, avagy Mária Magdolna újszövetségi történetét elbeszélő kép aligha fordulhatott elő egy „kitartott nő” budoárjában.

Kotta a pianínón: Moore dala – „Kint a csöndes éjen” –, ebben egynő emlékszik vissza gyermekkori ártatlanságára. Óra a pianínó tetején: arra figyelmeztet, hogy a nő ifjúsága múlóban van, s hamarosan eldobja a szeretője, mivel azonban a „Cupido az Erény ölelésben” allegorikus jelenet díszíti, ez a sors nem elkerülhetetlen. Virág a pianínón: valószínűleg szellőrózsa, az elhagyatottság jelképe, ha ellenben harangláb, akkor a férfi házasságtörését és csélcsapságát képviseli.

Tapéta a nő mögött: vadmadarak kedvükre lakmároznak a szőlőből és a kalászszemekből, a szentáldozás jelképeiből.

A történet most már világos.

Nem is annyira a titkos kódokról szól ez az izgalmas album, inkább a kódok és a kódolás fogásairól, titkairól. Feldolgozza a természeti kódokat (állatnyomok), a titkos társaságok szimbólumrendszerét (Rózsakeresztesek), a titkosírásokat (XIV. Lajos nagy rejtjele), a távközlési jeleket (Morse-ábácé), a háborús kódokat (a németek hírhedt Enigmája), az alvilág szlengjét (tetoválás), a tudomány eredményeit (géntérkép), a civilizációs kódokat (festmények), az üzleti életjegyeit (pénzhamisítás), az emberi viselkedést (testbeszéd), a vizuális jelrendszert (KRESZ), a képzelet jeleit (Biblia-kódok) és a digitális kort (számítógépek).

Infó

Paul Lunde: Titkos Kódok. Értsükmeg a rejtett üzenetek világát. Kossuth, 288 oldal

Holman Hunt: Az ébredő lelkiismeret (1854)
HolMan Hunt: a z ébredő lelKiisMeret (1854)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.