Filmet vegyenek!

A lengyel elgondolás szerint a plakátnak figyelemfelkeltő funkciója van, az információ a programfüzetbe való.

Villódzó neonfények, élénk feliratok, óriásplakátok a belvárosban, a házfalakon, az autópálya mellett. A színes képekkel összeolvad a teljesítendő küldetés pár szavas, írásos megfelelője, hogy vegyél meg, de most vegyél meg, szavazz rám, legalább olvass el, nézegess kicsit! Ám a hatalmas hirdetőtábláknak nem kell sokáig kérlelniük a nagyérdeműt, mert az utcákon lévő vizuális zűrzavar kikerülhetetlen. Nem lehet nem észrevenni a számok és betűk mesterkélt kompozícióját.

Elámulni azonban nem csak a boltok kivételes akcióin lehet. Ma a termék a fontos, néhány évtizeddel ezelőtt azonban a plakátok az alkalmazott grafika csúcsának minősültek. Az alkotói szabadság egy kis szigete: csak így emlegették a szocialista Lengyelországban a plakátművészetet. Ebben az időszakban nem voltak kereskedelmi plakátok, a reklámok inkább a szellemi, illetve kulturális értékekre hívták fel a figyelmet. Felhasználva a festészet dekoratív értékeit a színházi, cirkuszi és moziplakátok alkotói a fotómontázs avantgárd hagyományait folytatták. A világ első plakátmú zeumát Varsó mellett hozták létre, Wilanówban 1968-ban.

Varsóban 1966 óta rendezikmeg a Nemzetközi Plakátbiennálét. Ezen a művészeti rendezvényen tavaly Ryszard Kajzer a 2010-es Chopin-évre készített művével fődíjat nyert. A 38 éves lengyelművész képekkel, betűkkel, vonalakkal és szavakkal játszik, melyek összhangjából valami kellemes kerül a falakra. Számos díjat kapott Lengyelországon kívül Torinóban, Bonnban valamint az Egyesült Államokban. Munkái a világ többmúzeumában és galériájában láthatók. Budapesten pedig május 15-ig a Lengyel Intézetben.

Infó

PL_AKAT

Ryszard Kajzer művei a Lengyel Intézetben (Budapest VI., Nagymező u. 15.) május 15-ig.

Ryszard Kajzer műve
RYSZARD KAJZERMŰVE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.