Állandósult válság

Június 9-én kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT, ám öt héttel a start előtt még sok a bizonytalanság a rendezvény finanszírozásában és ezáltal programjában is.

Amikor tizenegy évvel ezelőtt eldőlt, hogy Pécs ad otthont a magyar nyelvű teátrumok legrangosabb seregszemléjének, akkor a kulturális tárca és a városmegegyezett abban: fele-fele arányban állják aPOSZT költségeit.Amegállapodást nem vetették papírra, az íratlan kontraktus elvét azonban a találkozó két gazdája sokáig betartotta. Tavaly viszont a város 75 milliójához a kormány 65 milliót tett hozzá, és a POSZT stábja tart attól, hogy a központi támogatás idén tovább csökken.

A találkozó 2011-es versenyprogramjában 13 színház 15 előadása vetélkedik egymással. A találkozó úgynevezett off programját – amelyben találunk versenyen kívüli előadásokat, koncerteket és kiállításokat is – másfél száz produkció gazdagítja. A POSZT idei költségvetése 175 millió forint. Pécs már elkötelezte magát, hogy 75 milliót ad a POSZT-nak, a jegybevétel 20 milliót hoz, a szponzorok ötmilliót áldoznak a rendezvényre. A POSZT 75 milliót pályázmeg aNemzeti Erőforrás Minisztérium egyik alapjánál, amit az úgynevezett kiemelt fesztiválok támogatására hoztak létre. Az alapnak 200 millió forintja van, s ezt 11 fesztivál között tervezi szétosztani. Az máris tudható, hogy a 11 rendezvény a 200millió többszörösére nyújt majd be pályázatot. Ezért Stenczer Béla, a POSZT feltételeit megteremtő kft. ügyvezetője tart attól, hogy a pécsi találkozó nem kapja meg a megpályázott pénz egészét.

A fentiek miatt a POSZT-nak idén készült egy válságköltségvetése, amely akkor lép életbe, ha kiderül, hogy a remélt, 75 milliós kormánytámogatás helyett csak 30–50 milliót ítélnek meg a POSZT-nak. A versenyprogram akkor sem sérül, viszont az off-produkciók száma akár meg is feleződhet. A válságköltségvetés esetén szerényebb lesz a rendezvény megjelenése, gálaműsora, és lényegesen kevesebb pénz jut a meghívott vendégekre. A POSZT minden évben Pécsre invitálja a hazai és külföldi színházak kiemelkedő egyéniségeit, írókat, kritikusokat, és állja költségeiket. A megkurtított büdzse erre kevésbé ad lehetőséget.

Egyébként nemcsak a megrövidített kormánytámogatás jelent gondot a POSZT számára, hanem az is, hogy túl későn születikmeg a döntés az odaítélt pénzről. A döntés ugyanis május végén születik meg, s a megítélt támogatás újabb másfél hónappal később lesz hozzáférhető. A POSZT esetében ez azt jelenti, hogy a találkozó előtt egykét héttel tudják meg, mennyit fordíthatnak a fesztiválra, így a program is akkor lesz végleges. A fellépők és a rendezvény feltételeit biztosító vállalkozások pedig a POSZT után egy hónappal kapják meg járandóságukat.

Márta István, a POSZT művészeti vezetője szerint ahhoz, hogy nyugodtan legyen tervezhető a rendezvény programja, a központi támogatásról mindig az előző év végén dönteni kellene. Ha az idei metódus marad életben, akkor a POSZT-nak mindig két költségvetése lesz: egy ideális és egy válságbüdzsé.

Mellesleg akármegkapja a kért kormánytámogatást a POSZT, akár nem, az off-program egyik sztárja, az EAST együttes – a rendezvény bizonytalan költségvetésére hivatkozva – csütörtökön lemondta a Pécsi Kodály Központba tervezett életműkoncertjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.