Felnőttmesék

Itt van egy ember, aki mindjárt kettő. nappal lelkiismeretes jogász (komoly ember), éjszaka bohém művész (még komolyabb tehát).

Ernst Theodor Amadeus, azaz E. T. A. Hoffmann, aki 1776-ban született és csupán 46 évig élt, de hogy ez alatt tényleg 46 évnyit élt-e, az már másik kérdés, mivel nagy kanállal fogyasztotta a mindennapokat. Volt tehát jogász, azaz tekintélyes német hivatalnok, de volt író, komponista, zenekritikus, karmester, grafikus és karikaturista is.

Szokatlan muzsikákat szerzett, szokatlan történeteket írt, főképpen meséket (Diótörő és Egérkirály, hogy ne is menjünk tovább), de írt kicsit szokatlanabb szövetű mesenovellákat is, szatírával, olykor hátborzongató fordulatokkal, furcsa lényekkel, olyanokkal, amilyen a legendák szerint ő maga is volt: alacsony, kicsit púpos, bokáig érő, fekete kabátban, magas cilinderben közlekedő látomás.

E. T. A. Hoffmann álomszerű világát, felnőtteknek szóló meséit most a Bárka Színház idézi fel: Éjféli mesék címmel az ukrán vendégrendező, Vladislav Troickij közös műhelymunkával formálta az előadást. A színészek választottak maguknak Hoffmann figurái közül, de nem csak figurát választottak, a hozzá társított történetet is ők szemezgették ki Hoffmann tárházából.

A Bárka Színház előadása ígéri: „Ezekben a felnőttmesékben keveredik a tündérmese és a rémálom, a könynyed humor és a nyomasztó fenyegetettség, a szürreális világ és a hétköznapi valóság”. Amúgy pedig a Murr kandúr életszemléletét, a Homokembert és a Kis Zaches történetét látjuk majd a Bárka színpadán a már említett személyes modorban májusban négy alkalommal is.

Infó

E. T. A. Hoffmann nyomán: Éjféli mesék Bárka színház, május 2., 10., 25., 26.

Top 5

1. NORDOST

Háromnapos túszdráma a moszkvai Dubrovka Színházban – valós történet a színpadon május 4-én este 7-kor a Kamrában.

2. NAFTALIN

Heltai Jenő darabja a Radnóti Miklós Színházban május 6-án este 7-kor.

3. PISZKOS FOTÓK

A napjaink Londonjában játszódó darab eszmékről és politikáról csak felnőtteknek a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdióban május 6-án este 1/2 8-kor.

4. ÁGYTÖRTÉNETEK

Hat szoba. Hat ágy. Hat pár. Alkalmi és állandó partnerek az Ódry Színpadon május 6-án éjjel 11-kor.

5. AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE

Yasmina Reza vígjátéka Kamondi Zoltán rendezésében a Vígszínházban május 5-én este 7-kor és 8-án délután 1/2 3-kor.

Grafika: Németh Levente
Grafika: Németh LeveNte
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.