Az ork horkolása

Fitzgerald és felesége egy partin begyűjtötte a meghívottak karóráit és ékszereit, majd belefőzte őket egy kondér paradicsomlevesbe.

Kafkát Fürdőgatyósnak hívták a nudista strandolók, mert nem volt hajlandó levenni a gatyáját. Tolkien úgy horkolt éjjelente, akár egy ork, ezért felesége a fürdőszobába száműzte. A többnyire részeg Fitzgerald és felesége egy partin begyűjtötte a meghívottak karóráit és ékszereit, majd belefőzte őket egy kondér paradicsomlevesbe.

A Híres szerzők titkos élete című könyvnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikerkönyvé váljék: csábító a cím, hívogató a borító, és a mai kukkolós világnak tálcán szolgálja mindazt, amit az elmúlt félezer évben elmulasztott. Vagyis Shakespearetől Thomas Pynchonig harmincnál is több szerzőről rántja le a leplet: közöl róluk szaftos celebhíreket. Olyasmiket, amelyeket ma örömmel kapna fel (és kapott is fel) a bulvársajtó. Az olvasást még inkább megkönnyítendő, mindezt apró cikkecskékben teszi (egy nagyobb lélegzetű bevezető után), igencsak találó illusztrációk társaságában. De hogy mitől lesz mégis érdekes ez a csiricsáré könyv, és nem csupán mítoszromboló firkálmány? Hát mert megtudhatjuk belőle, hogy Joyce a nagyothalló Beckettnek diktálta le híresen homályos utolsó regényét (Finnegan ébredése), és Beckett egy ízben (mert nem hallotta, hogy időközben kopogtak az ajtón), azt is beleírta a kéziratba, hogy: Jöjjön csak be! Vagy Burroughs az irodalomtörténet egyik legfigyelemfelkeltőbb címét, a Meztelen ebédet (Naked Lunch) Kerouac félreolvasásának köszönheti: ő nézte el a regény eredeti címét, a Meztelen kéjvágyat (Naked Lust). Vagy: Orwell Állatfarmját az amerikai kiadó ezzel a szöveggel utasította el: Amerikában képtelenség állatos történetet eladni. (Vajon mennyit értett belőle?)

Érdekes adalékok váltakoznak hát szenzációhajhász elemekkel, ám egyet mindenképpen be kell vallani a kötet kapcsán: ha egyszer kézbe vettük, nehéz letenni.

INFÓ

ROBERT SCHNAKENBERG: HÍRES SZERZŐK TITKOS ÉLETE HVG Kiadó, 303 oldal, 3900 forint

TOP 5

1. WILLIAM FAULKNER: RÓZSA SZÁL EMILY KISASSZONYNAK

Kalligram. Faulkner volt bankpénztáros, könyvárus és postamester.

2. ERNEST HEMINGWAY: A JÉGHEGY CSÚCSA NOVELLÁK

Könyvmolyképző. Vagy 30 macskája volt, köztük egy Dillinger meg egy Ecstasy nevű.

3. KURT VONNEGUT: KÉKSZAKÁLL/ BLUEBEARD

Maecenas. Saabokat árult és sajtóanyagokat írt a General Electricnek.

4. DYLAN THOMAS:AZ ÍRÓ ARCKÉPE KÖLYÖKKUTYA KORÁBÓL

Európa. Utolsó szavai: „Egymás után 18 whiskyt ittam meg, 39 éves koromra ennyit elértem”.

5. JACK KEROUAC: ÚTON

Európa. Benzinkutasként dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.