Mi a kincs?

Magyar megtalálóját felakasztva találták, a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, de ki hiszi el?!

Mi a kincs? Ez a az első kérdés. Kié legyen? Ez a második. Furcsa, de egyikre sem könnyű válaszolni. „A British Museum például úgy tartja, a Nagy-Britanniában felfedezett egyik legértékesebb lelet a Vindolanda-táblák néven ismert római levelek gyűjteménye – bár ezek csupán falapok, széntintával teleírva világi és üzleti témájú feljegyzésekkel, a történészek számára mégis felbecsülhetetlenek.” A laikusoknak sokkal többet jelent például a Seuso-kincs, amelyről biztosan hallott már az olvasó. 1980-ban tűnt föl Londonban a lelet első darabja, egy ezüstkancsó. Azóta 13 másik tárgy került elő, köztük egy 71 centiméter átmérőjű és 8,15 (!) kilogramm súlyú tál. Szakértők szerint ez nem is a teljes kincs, volt ott még más is, ahonnan ez jött.

De honnan? Gyorsan kiderült, hogy hamisak a bizonyítékok, amelyek szerint Libanonból származik, az értők a jugoszláviai eredetben sem hisznek. Legvalószínűbb az a teória, hogy a Balaton környékén ásták ki. (Állítólagos – magyar – megtalálóját felakasztva találták, a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett, de ki hiszi el?!) Mindamellett a magyar kormány eddig hiába költött sok pénzt ügyvédekre, nem sikerült visszaszerezni a kincseket. Pedig jelenlegi birtokosa, az angol Northampton márki szeretne megszabadulni tőle: „Nem akarom, hogy feleségem vagy a fiam megörökölje ezt a valóságos átkot” – nyilatkozta nemrég. Ha a pert megnyernénk, múzeumi látványosság válna belőlük, de mit kapott volna Sümegh József, ha – kötelessége szerint – a köznek ajánlotta volna föl. Mindenesetre valószínűleg élne még...

A magyar földben talált kincs mindannyiunké, s hasonló törvények élnek szerte a világon. De ez nem akadályozza a Da Vinci-kódon kulturálódott kincskeresőket, hogy utánajárjanak a könyvből ismert Rennes-le-Chateau rejtélyének vagy megpróbálják megtalálni az Oak-szigeti pénzes gödröt, ami még Franklin D. Roosevelt és John Wayne fantáziáját és kutatási kedvét is fölpiszkálta.

Infó

Joel Levy: Elveszett kincsek atlasza Kossuth. Mesés kincsek, rejtélyes műtárgyak, izgalmas legendák, felfedezések, 174 oldalon sok képpel.

Top 5

1. Bíró Yvette: Futó Magvető.

A New Yorkban élő esztéta, egyetemi tanár első regénye.

2. Jirí Menzel: Hát, még mindig nem tudom... Kalligram.

Negyedik, bővített kiadás.

3. Boris Vian: Mindenkit megnyúzunk! Cartaphilus.

A fenegyerek író drámái.

4. Krzysztof Varga: Műmárvány síremlék Európa.

2071-ből meséli a történetet.

5. Botka Ferenc (Szerk.): Déry Tibor levelezése Balassi–PIM.

Egy nagy élet dokumentumai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.