Buborékművészet

A Magazin kultúrtörténeti képregényei szerintünk bizonyítják, hogy a műfaj határai a végtelenig tágíthatók.

Irodalom és képzőművészet határán, szóbuborékok és képsorozatok mentén létezik a „kilencedik művészet”, egy tipikusan XX. századi műfaj, mely a popkultúra részévé vált, a képregény.

Talán a magyar az egyetlen nyelv, melyben a regény szóból származtatják a képregényt, angolul például comicsnak, azaz viccesnek, franciául bande dessinéenak, rajzolt csíknak, olaszul pedig fumettinek, füstöcskének nevezik. Idetartoznak a mangák, más néven szeszélyes képek is,melyek a középkori japán festészet és a modern nyugati karikatúrák keresztezésének végeredményei.

A közmegítélés szerint nem illik képregényeket olvasni. Kulturált, felnőtt ember lapozgasson inkább hírlapokat, regényeket, szakkönyveket. Ha mégis e szórakozás mellett tenné le voksát, akkor pedig komolysága megőrzése érdekében legalább tartsa titokban szenvedélyét.

Pedig vérbeli gyűjtők számára különleges élmény, ha régi kincsekre lelnek, és megremeg a lábuk egy Háry János képregényújság, egy Füles Magazin vagy Winnetou az 1957-es Pajtásbanmegjelenő történetei láttán.

A Népszabadság Magazinban 2009 októberétől jelennek meg a magyar grafikusok kultúrtörténeti képregényei, amelyek szerintünk bizonyítják, hogy a műfaj határai a végtelenig tágíthatók.

A Magyar Képregény Szövetség hetedszer rendezi meg a Magyar Képregényfesztivált a Dürer-kertben április 30-án. A hagyományokhoz hűen kiosztják az Alfabéta-díjakat. A jelöltek között van Vidák Zsolt Magazinunkban megjelent kultúrtörténeti sorozatával, valamint Marabu, a Népszabadság állandó karikaturistája is.

A fesztiválra Hollandiából, Finnországból és Észtországból érkeznek alkotók, akiknek budapesti galériákban nyílik kiállításuk. Szombaton pedig a magyarokkal kiegészülve a négy nemzet kiválóságai megvívják az első hazai képregénybajnokságot, ahol időre készítik el rögtönzött képregényeiket.

Improvizálni azonban nem csak a profiknak lehet. A látogatók jelmezverseny keretein belülmérkőznekmeg. Bárki belebújhat kedvenc képregényhőse bőrébe, legyen az Piszkos Fred, Pókember vagy maga Naruto.

INFÓ

7. MAGYAR KÉPREGÉNYFESZTIVÁL Dürer-kert (Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor19–21.) április 30-án délelőtt 10 és este 6 között.

TOP 5

1. LAMELOS & STARK ATTILA

Képregények a Karton Galériában május 2-ig.

2. STIPTRIP JOOST SWARTE

képregényei a Lo ce-ban (VI., Paulay Ede u. 55.) április 29-től május 20-ig.

3.  MARCEL RUIJTERS

Képregény és Dante a Kossuth Klubban (VIII., Múzeum u. 7.) május 4-ig.

4. TYPEX

Képregény és rock a Roham Galériában (VI., Vas u. 16.) május 7-ig.

5. FŰSZÁLSZOBÁNK

Molnár Ferenc és Rácmolnár Sándor kiállítása a 2B Galériában (IX., Ráday u. 47.) április 27-től május 27-ig.

SZERZŐK: ANDOK TAMÁS, FÓRIZS GERGELY: SEA ZOMBIES CSORDÁS DÁNIEL: A SÁTÁN PECSÉTJE
SZERZŐK: ANDOK TAMÁS, FÓRIZS GERGELY: SEA ZOMBIES CSORDÁS DÁNIEL: A SÁTÁN PECSÉTJE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.