Törvényre várva

Történelmi elégtételnek tekinthető, hogy a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) belefoglalták az alkotmányba, és köztestületi szereppel ruházzák föl, véli Fekete György iparművész, az MMA ügyvezető elnöke. Érdeklődésünkre hozzátette, várhatóan még az idén elfogadják az erről szóló törvényt is.

A napokban adtunk hírt arról, hogy lemondott a Magyar Tudományos Akadémia társszerveként 1992-től működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) két vezetője, mert méltatlannak érezte az egyesületként létrejött MMA mostani kiemelését (az Orbán-kormány 100 millió forintos támogatást is folyósít részére), és mert nem sikerült megvédeni a SZIMA érdekeit.

Fekete György lapunknak kifejtette, sajnálja a SZIMA-vezetők távozását,mert szerette volna fölvenni velük a kapcsolatot, hogy a jövőbeli együttműködésről beszéljenek. Az MMA legelső feladatainak egyike ugyanis az MTA-val való kooperáció kialakítása, és ebben természetesnek tekintik a SZIMA részvételét. Szerinte az volt méltatlan helyzet, hogy azMMA, amely ugyancsak 1992-ben alakult, 19 évig – két esztendő kivételével – állami támogatás nélkül működött rendkívül szerény körülmények között, és egyesítési kezdeményezésüket a SZIMA elutasította. (Ez utóbbit a Széchenyi Akadémia vezetői azzal indokolták, az MMA nem tekinthető ideológiailag semleges tömörülésnek.) Ugyanakkor nem volt háború a két szervezet között, szögezte le az MMA ügyvezető elnöke, és a jövőben is „abszolút békességre” törekszenek, amelyben a kettős tagsággal bíró művészek katalizátorszerepet tölthetnek be. Megjegyezte, ő sem tekinti jónak, hogy a művészetben bal- és jobboldali szervezetek legyenek.

Közbevetettük, hogy az MMA konzervatív művésztömörülésként ismert, amely egyesületként helyénvaló, ám köztestületként az egész hazai művésztársadalmat kellene képviselnie. Komolyan veszik feladataikat, és föl fog merülni a nyitottság kérdése, válaszolta Fekete György, különösen az új tagok fölvételénél. Az alapkérdésben, hogy tudniillik a tagok fogékonyak legyenek a magyar művészet iránt, nem lehet eltérés, részletkérdésekben természetesen igen. Ugyanakkor az MMA nem a semlegességet, hanem az értékelvűséget képviseli, tette hozzá. Ez érvényesült eddig is a tagfelvételnél és a szakmai fórumok munkájában, amelyben megítélése szerint óriási szellemi potenciál halmozódott föl.

Az MMA-ra hozandó köztestületi törvény várható tartalmáról az ügyvezető elnök elmondta, az MTA-éhoz lesz hasonló, olyan jogok szerepelnek majd benne, mint a javaslattétel kulturális stratégiai kérdésekben és díjak odaítélésénél; az önálló konferenciaszervezés, társult szervezet befogadásának lehetősége. Ajánlásokat szeretnének adni a múzeumok, levéltárak, egyes egyetemi tanszékek munkájával kapcsolatban, a felsőoktatás bizonyos kérdéseibe is bele tudnak szólni – minden érintett megkérdezése után, hangsúlyozta az elnök. Tagjaik munkásságáról archívumot hoznak létre (művészeti gyűjteményt is terveznek), könyvtárat alapítanak, konferenciákat szerveznek – ezekhez nem elegendő a mostani 80 négyzetméteres székház. Az MMA a 2,3 milliárdos költséggel felújítás alatt levő Pesti Vigadóban kap az államtól 1000 négyzetméter alapterületű otthont. A kormány által megajánlott 100 milliós támogatást a köztestületté alakulás előkészítésére kapták, tudtuk meg, amiben az új székhely kialakítása, berendezése és mintegy 9-10 munkatárs alkalmazása is szerepel.Minderről pontos költségvetést készítettek. Hogy a következő években mekkora állami támogatásra számíthatnak, azt egyelőre nem tudják.

Ha megszületik a köztestületté válást kimondó törvény, megszűnik az MMA-egyesület. Közgyűlést tartanak, amely megválasztja az új tisztségviselőket, tájékoztatott az ügyvezető elnök.

Fekete György ügyvezető elnök
Fekete György ügyvezető elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.