Nagykapus alakítás

Sportszerűtlen futballista, aki alkalmanként „szimuláló versenyt” rendez a pályán. A háló tetejére dobja az ellenfél elhagyott csukáját, esetleg letépi hibázó csapattársa hajpántját. Gáláns úr, aki átadja helyét visszavonuló kollégájának a világbajnokság bronzmeccsén. Társadalmi aktivista, aki a HIV-fertőzött gyermekek támogatásáért száll harcba. Akit Jens Lehmann-nak hívnak.

A médiában szívesen szereplő német sportoló újra föltűnt a lapok címoldalán, miután visszatért a labdarúgó Premier Liga második helyén álló Arsenal csapatához. Fölöttébb ritka, hogy egy játékos negyvenegy éves korában jelenik meg a világ legkeményebb bajnokságainak egyikében, ám az esseni születésű Lehmanntól korántsem szokatlanok a meglepetések. A hatvanegyszeres válogatott hálóőr megannyi botránnyal terhelt, mégis sikeres pályafutást mutathat föl. Volt világbajnoki ezüst- és bronzérmes, UEFA Kupa-győztes, valamint az év kapusa Európában.

Igaz, van „sötét oldala” is. Vele esett meg, hogy dühében letépte hibázó csapattársa hajpántját, máskor a kapuja melletti reklámtábla mellett könnyített magán, esetleg a kapu tetejére hajította ellenfele elhagyott csukáját. S amikor egyszer a trénere lecserélte a szünetben, a sértett kapus kiballagott a stadionból, fölült a villamosra, és hazament. Persze megannyi bravúr is fűződik nevéhez; karrierje csúcspontja a 2006-os németországi világbajnokság volt, amikor Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány első számú kapusként számított rá, így az örök rivális Oliver Kahn a kispadra szorult. A házigazda válogatott menetelése az elődöntőben véget ért, Lehmann pedig rendkívüli empátiáról tanúbizonyságot téve átadta helyét vetélytársának, így a harmadik helyről döntő találkozóra a válogatottól visszavonuló Kahn kapitányként vezette ki a Nationalelfet.

Lehmann nem csupán a pályán ellentmondásos egyéniség. A tavalyi Berlinálén bemutatott Themba című filmben színészként mutatkozott be: John Jacobs futballtréner és játékos-megfigyelő szerepében tűnt fel, aki fölfedezi a nyomorban felnőtt, ám roppant tehetséges fiút. Aki akár a válogatott meghatározó játékosává is válhatna, ám kiderül: HIV-fertőzött... Nem véletlen, hogy a német futballista éppen a Cinema for Peace (Mozi a Békéért) mozgalom díjával is elismert filmben szerepelt. „Civilben” annak a Power-Child Campus alapítványnak a nagykövete, amely a megerőszakolt gyerekek megmentésén fáradozik. Mielőtt a humánum szerény lovagjaként tekintenénk a Münsteri Egyetem korábbi közgazdaságtan hallgatójára, nem árt felidézni: lakóhelyéről – a Bild szerint napi ezer euróért – helikopterrel járt a stuttgarti tréningekre. Önéletrajzi könyvében az utóbbi húsz év egyik legszórakoztatóbb német játékosaként jellemzi önmagát…

Tim Wiese nem találja túl szórakoztatónak a kollégát, Lehmann televíziós szakkommentátorként korántsem kímélte aWerder Bremen válogatott kapusát egy Bajnokok Ligája-találkozó után. – Lehmann-nak a Muppet Show-ban, a pszichoanalitikus díványán vagy esetleg egy elmegyógyintézetben volna a helye. Talán még segíthet rajta valaki – replikázott Wiese, akit viszont ezért a szakkommentátor feljelentett. A becsületsértési perig Lehmann-nak Londonban akad dolga. Bár a visszatérése utáni első meccsén, a tartalékcsapatban megmosolyogtató bakikat vétett, az „Ágyúsokat” sújtó sérülések miatt már a Premier Ligában is föl kellett lépnie. Az Arsenal – Lehmann-nal a kapuban –3-1-re nyert a Blackpool ellen.

A „veterán” újra a címlapokra került. Aligha utoljára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.