Asztalon rettegő nyulak

Keserűen csalódtunk a piros betűs ünnepeket mindig oly ügyesen menedzselő nagyáruházakban: szezonális gondoláikra húsvéti képeslapok miriádját vizionáltuk, de alig találtunk belőlük többet, mint részvétnyilvánító kártyából. Azért persze e szerény és meglehetősen homogén felhozatalban is rábukkantunk néhány delikátra, amelyekért érdemes volt felkerekedni.

A kínálatból mindenekelőtt a zöldmezős báránykákat emelnénk ki, rém helyesek, bár kicsit zavaró belegondolni, hogy miközben kedvtelve nézegetjük őket, a bidres-bodros barikákból már réges-rég birka lett, végső soron tehát pörkölt, főtt krumplival; modellsors Pannóniában.

Az igazi sztárok persze a nyulak. Az egyik legfigyelemreméltóbb kompozíció az Asztalon Rettegő Három Nyulak című színes fotográfia, amely mintha ugyancsak az ünnepi hangulat elmúltával készült volna, amikor az élet visszatér a maga rendes kerékvágásába, tehát, amikor a húsvéti nyulat átdobják az állatkert kerítésén, jobb esetben, a rosszabbat hagyjuk is, eleget sokkoltuk már a T. Olvasót. Kifejezetten vidám darab viszont a Nyúl Orrát Csipkedő Csibe. Figyelemre méltó, hogy a képen látható nyúl alakú mennyire közönyösen, mi több, már-már derűsen viseli a sunyi kis abúzust, ezt szeretjük mi benne, ezt a megejtő szelídséget, bár van, aki nem; mert akadnak például olyanok is, akik inkább azokat a nyulakat szeretik, amelyek a gyenesdiási főutcán állnak sorban puskával, vadászkalapban, raffiával kitömve. Ami még a csibéket illeti, nem mehetünk el szó nélkül a Szemből Fényképezett Csirke mellett sem, amely a merész megközelítésből adódóan pont úgy néz ki, mint akinek éppen az imént csonkolták a csőrét, és ettől pillanatnyilag eléggé meg van illetődve.

A kácsamadár is nyakig benne van a húsvéti ünnepkörben. Kedvencünk egy kis, kíváncsi kacsa, amelyet egy gyerektalicskában örökített meg a jó szemű mester, aki ugyan pontosan tudja, hogy ezért az alkotásáért speciel semmiféle díjat nem fog kapni, de nem is kell neki,mert elég jutalom lesz a gyöngyöző gyermekkacaj, ahogy az a költő mondaná, aki szintén nem fog, de nem csak ezért. A másik kacsa fonott kosárban ül, mondhatnánk, hogy egy virágos rét kellős közepén, de nem mondjuk, mert lehet, hogy a legszélén. A kép érdekessége, hogy tónusában és hangulatában a Homoki Nagy István-filmekre emlékeztet, tehát olyan, mintha valami állati dráma mellékszereplőjét látnánk: Katica egy pillanatra magára hagyja kedves kosaras kacsáját a mezőn, jön a róka, elviszi, de Burkus kutya végül megmenti, minden jó, ha jó a vége.

A húsvét legtörzsökösebb pogány szimbóluma persze a tojás. Egy félreeső tárlóban számos tojásos képeslapot találtunk, jutányos, 9 forintos darabáron: hippi stílusban festett tojások, tojások kétcentis, akciós polimercsibével, tojások miniatűr virágtartókban (cserepes tojás), tojások tollboával, csirkeláb alakúra hajtogatott drótállványokon, tojások csőrrel; csak a hülyének nem éri meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.