Egy kör szóló, egy kör hinta

Nézem ezt a tizenhárom éves fiút, ahogy a Tóth Viktor Tercettben bűvöli a bőröket és egyszerűen képtelen vagyok összetenni a képet a hanggal. Hodek Dávid a huszonévesek érettségével, érzékenységével és szellemi töltetével dobol. Ráadásul kortárs dzsesszt, csak úgy dől belőle a zenei fineszes finomság és az összjáték mámorító öröme. Miközben egyáltalán nem koravén: amikor a stúdióban a többiek cigarettaszünetet tartanak, ő vidáman elmegy egy kört hintázni.

– Ilyen tehetséggel eddig nem találkoztam. Mélysége, nyitottsága, fényképmemóriája és zenei alázata párját ritkítja – erősíti meg Tóth Viktor, akinek 2008-ban egy alkalmi formációban mutatták be először, és másfél éve rendszeresen hívja saját zenekarába. Miközben dicsér, egyben óvatosságra is int – ebben az életkorban a tehetségek könnyen kallódnak. Dávid előnye családi háttere: szülei szerencsére nem a maguk vágyait vetítik bele, hanem azt nézik, neki mi az ideális. Nem cipelik csodabogárként showműsorokból tehetségkutatókba, nem igyekeznek ráülni a bulvármédia hullámaira. Olyan tanárokat, muzsikusokat keresnek mellé, akik mellett folyamatosan és egészségesen fejlődhet. Teszik ezt évek óta, töretlen hittel és lelkesedéssel.

Az 1997 szeptemberében született révkomáromi fiú eközben a tizenévesek átlagos életét éli: szabadidejében focizik, kosarazik és videojátékozik. Kifejezetten jó tanuló, különösen a matek megy neki, meg persze az ének és a testnevelés. Igyekszik az iskolát és a zenélést egymáshoz idomítani. Nappal a padban ül, este a dobok mögött. Az alkalmi külföldi kiruccanásokat pedig egyelőre elnézi neki a tantestület. Dávidot a zenélés felé amúgy a híres amerikai R & B és funky együttes, az Earth Wind & Fire egyik DVD-je terelte. A hároméves fiút teljesen lenyűgözte, ahogy a dobos játék közben folyton fura fintorokat vágott. Nekiállt utánozni, kezdetben csak a grimaszait, később a dobolását is. Oly kitartóan püfölte otthon a fazekakat, hogy négyévesen beülhetett nagyapja blueszenekarába. Egyszeri, ünnepi alkalom volt ez, de ettől kezdve a szülők komolyan vették Dávid ambícióit. Ötévesen megmutatták Jávori Vilmos dzsesszdobosnak, két évig ingázott hozzá Budapestre, de a sok utazás túlságosan fárasztotta. Azóta nincs dobtanára, viszont a muzsikusok szívesen hívják. Mindenekelőtt Tóth Viktor és Sárik Péter. Utóbbival hozta létre saját formációját, a Dávid Hodek Quartetet, debütáló albumuk 2009-ben jelent meg. Szintén Sárik az, akinek révén májusban Los Angelesben játszhat.

Révkomárom nem az a hely, ahol a hozzá hasonló tehetségek kifuthatnák magukat, Dávid így rendre Budapestre és Pozsonyba jár koncertezni – csupa olyan zenésszel, aki az apja lehetne. Az egyetlen kivétel a dzsesszgitáros Várady Andreas, aki szintén tizenhárom éves és szintén szlovákiai magyar, de hogy ne legyen teljesen idilli: Írországban él. Viszont mostanság Dávid nagyobb öröme, hogy megszületett a kisöccse. Megvan a család „bőgőse”.

Hodek Dávid. A külföldi turnékat elnézi a tantestület
Hodek Dávid. A külföldi turnékat elnézi a tantestület
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.