Nagyokosok

Az Apa kocsit hajt című opusz csodálatos egyszerűségbe oltott pofátlan nonkonformizmusával lenyűgözte a közönséget.

dRMáriás, született Máriás Béla újvidéki lakos a nyolcvanas évek második felében néhány tudattágult délvidéki fiatalból zenekart verbuvált. A gitáros a húrnyúzáson kívül az űrhajóépítéssel kísérletezett, a bőgős fő feladatának a különböző tudat- és lélekmódosítók tesztelését tekintette. A dobos egész szolid figura volt, ő csupán fekete öves dzsúdómesterként és meditációs szakértőként funkcionált a zenélés mellett.

Bár a több művészeti ágból, így az irodalomból és festészetből is táplálkozó formáció hamar sikeres lett, a társaság agyát, a szaxofonon és trombitán is játszó dRMáriást 1991-ben a javában dúló balkáni háborúba hívták katonának, ezért rövidesen Budapestre költözött. Ugyanebben az évben készült el a Tudósok első albuma, de a zenekar széles körű ismertségre 1993-ban tett szert, amikor az Apa kocsit hajt című opusz csodálatos egyszerűségbe oltott pofátlan nonkonformizmusával lenyűgözte a közönséget. A dalt még jó néhány sláger követte, a számok szürreális szövegvilága mellett a dzsessz, a blues és rock ötvözetéből alakult ki a zenekar egyedi stílusa, mely az idáig megjelent hét korong után egy nyolcadikon is hallható: az A38 hajón a banda negyedszázados fennállását a Bocs, megölhetlek? című legújabb lemezének bemutatásával ünnepli.

Az este a dRMáriás festményeiből rendezett kiállítás megnyitójával indul, a képeken napjaink meghatározó politikusai láthatók klasszikus festők stílusában megörökítve. Sor kerül még a huszonöt évet feldolgozó könyv avatására és a zenekar történetét elmesélő dokumentumfilm vetítésére is. A lemezbemutató előtt pedig színpadra lép az Őstudósok formáció, az együttes alapító tagjai később a jelenlegiekkel kiegészülve bonyolódnak majd fergeteges improvizációkba.

Szigorúan tudományos alapon.

Infó

25 éves a Tudósok jubileumi könyv-, lemez- és filmbemutató 2011. április 23., 19 óra, A38

Top 5

1. Perth modern school

Ausztrál szimfonikusok a budapesti Olasz Kultúrintézetben április 19-én 18 órától.

2. Kozma Orsi Quartett

Könnyű a tavaszi dzsessz a Gödörben április 21-én 19.30-tól.

3. Pannon Filharmonikusok

Nápolyi dalok a pécsi Kodály Konferencia- és Koncertközpontban április 21-én 19.30-tól.

4. Baerentzen trio

A Skandináv Zenetörténeti Estek keretében április 21-én 20 órától a Columbus Pubban.

5. FókateLep és a Besh O Drom

Lemezbemutató koncert neves vendégekkel április 22-én, pénteken a Szikrában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.