Könyvforgatag a Millenárison

Jóllehet, a könyvszakmát Európa szerte, különösen nálunk nem kényeztették el a tavalyi vásárlási adatok, mégis minden eddiginél gazdagabb programot kínál az idei, április 14-től 17-ig tartó XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a budai Millenáris Parkban.

Depressziós hangulatnak semmi nyoma. Hazai, határon túli magyar és külföldi kiadók szép számmal érkeznek – pavilonnal szerepel például Franciaország, Románia, Spanyolország, Kína és Szaúd-Arábia is–, százával kínálnak új kiadványt a standok. A magyar európai uniós elnökség alkalmából most díszvendég valamennyi tagállam, legalább egy-egy író képviseli mindegyiket.

Az egyéni díszvendég író a svéd Per Olov Enquist. Vele kezdődik a fesztivál a csütörtök délutáni pódiumbeszélgetésen, amely után Tarlós István főpolgármester kezéből veszi át a Budapest Nagydíjat. Esterházy Péter laudációját követően Réthelyi Miklós nemzeti erő forrás miniszter mond ünnepi köszöntőt, majd bemutatkoznak a díszvendég országok íróképviselői.

A pénteki tízórás kezdéstől a vasárnap esti hétórás zárásig igen sok érdekes ankét, könyvbemutató és dedikálás lesz a Millenáris Park valamennyi belső és külső terében. „Föllép” például a Márairól elnevezett hazai könyvkultúra-fejlesztő program; a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése; a nemrég elhunyt Ranschburg Jenő most induló életműsorozata; és bemutatkoznak a világhálón elérhető hazai digitális közgyűjtemények. Sok szó lesz az elektronikus könyvekről éppúgy, mint a könyvkiadás egyéb új lehetőségeiről.

A legfiatalabb olvasókat a Fogadó épületben várja könyvekkel és programokkal a Gyerek(b)irodalom. Először rendezik meg hazai diákcsoportok maskarás vetélkedését, amelyben kedvenc olvasmányfiguráikat láthatjuk. Ismét lesz Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja. A könyvfesztivál Születésnapi Irodalmi Szalonjában köszöntik a kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat. Kiosztják az Év Kiadója, az Év Vidéki é s Fővárosi Könyvesboltja díjakat.

Persze a legfontosabb, hogy az egész nem a szakmának szól, hanem mindenkinek. Igazi vásári forgatag lesz, ahol az 500 forintos belépőjegyet a standoknál könyvre lehet váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.