A király sír

Sarah Gibb mesekönyvének bizonyos oldalai úgy néznek ki,mintha árnyjáték jeleneteiből fényképezték volna ki őket. Talán még soha nem tartottam a kezemben ilyen szép mesekönyvet.

A Grimm testvérek meseklaszszikusainak nagy előnye, hogy többgenerációnyi mese(át)író és illusztrátor talál magának bennük nyersanyagot. Ki így fazonírozza át a történeteiket, ki úgy, merényletből, csalafintaságból, gonoszságból és kalandból anynyit talál, hogy nyugodt szívvel el is hagyhat belőlük.

A hazai General Press Kiadó 2006-os kötetén, Az aranyhajú leányon ugyan az eredeti szerzőpárost: Jacobot és Willhelmet tünteti fel, azonban mindannyian tudjuk, hogy ha Szegedi Katalin grafikus egy mesetémához hozzányúl, akkor ott új világok születnek. Méghozzá nem is akármilyenek. Annak pedig csak néhány hónapja, hogy Disney-ék is a piacra dobták a Rapunzel című Grimm-sztori igen jól sikerült, animációs (3D-s) változatát.

Most itt egy újabb műremek: a Manó Könyvek Aranyhaj című kemény fedelűje. A könyv az a fajta, amit félve vesz a kezébe az ember: már az ujjlenyomatát is sajnálná viszontlátni az oldalakon. Ez a kötet ugyanis a hajszálaiban életelixírt hordozó leány történetének egyes epizódjait annyira árnyszínházszerűen meséli el, mintha az egész mese egyetlen óriáskartonból lenne csöppnyi ollóval kivágva. Aztánmeg holmegfestve, holmegvilágítva. A csillagcsúcsos torony körül röpdöső fecskéket itt éppolyan tökéletesre rajzolták, mint az emeletes torta marcipánjának virágszirmait a terített asztalon, a fiatal szarvasbika rőt hátán a pöttyöt vagy a szépséges Aranyhaj szempillájának seprűit, ahogy az szoknyáját felhúzva pipiskedik a lépcsőn. Bár a kislányt elrabló banya arca egyetlenegy oldalon sem látszik, bátran mondhatjuk őt a meseirodalom egyik legrondábbikának, és mi tagadás: királyfit se láttam még ilyen szépen sírni.

Top 5

1. A LEGSZEBB MAGYAR HAJÓK

modelljeit május 1-jéig nézhetjük meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

2. A KALAPBA ZÁRT LÁNY

meséjét legközelebb április 24-én játszsza a veszprémi Kabóca Bábszínház.

3. A JANIKOVSZKY ÉVA

meseíró pályázatra április 30-ig jelentkezhetnek 6–16 éves gyerekek. www.fszek.hu.

4. MANÓMÚZEUM:

a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum énekes, bábos, interaktív foglalkozása április 23-án fél 10-kor kezdődik.

5. SZEVASZ, TAVASZ!

A Néprajzi Múzeum március 22. és április 25. között tartja formabontó húsvéti rendezvénysorozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.