Tanúkat is meghallgat a PSZÁF

Több olyan eset is volt az elmúlt években, amikor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot kezdeményezett egy sajtómegjelenés kapcsán, hogy az nem ütközik-e a tőkepiaci törvénynek a piacbefolyásolás, illetve a bennfentes kereskedelem tilalmát kimondó részébe.

– Nem kizárólag újságírók lehetnek az érintettjei ezeknek a vizsgálatoknak, a törvény alapján ugyanis nem a közlőt, hanem magát a közlést kell figyelembe vennünk – mondja Binder István, a PSZÁF szóvivője. Így előfordulhat (és elő is fordult), hogy elemzőcég által készített, publikussá tett dokumentum volt az alapja a vizsgálatnak. Néha azonban kiadók is fennakadnak a rostán, mint pár éve az egyik legismertebb gazdasági hírportált kiadó Net Média Zrt., amelyre kétmillió forintos bírságot szabott ki határozatában a felügyelet. A PSZÁF honlapján fellelhető határozatok alapján azonban főleg bankok, brókerházak, kisbefektetők a szereplői az ilyen hatósági határozatoknak, nem a média képviselői.

A szóvivő szerint a vizsgálatok nagy százalékában végül nem nyer bizonyítást a gyanú, hogy piacbefolyásolási szándék állt volna egy publikáció mögött. Ennek oka sokrétű: a jogellenes cselekmény megvalósításához a tőkepiaci törvény szerinti eszközökre kell kiterjednie az írásnak, s mivel a felügyelet határozata bíróság előtt megtámadható (s ezt gyakran meg is teszik, nemcsak ezekben az esetekben) csak nagyon körültekintő – tanúmeghallgatásokra, illetve a piaci folyamatok (például árfolyamok változásának) elemzésére kiterjedő – vizsgálatot követően tekinti bizonyítottnak a felügyelet a jogsértést. Amennyiben ez beigazolódik, 100 ezer és 500 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki. A piacbefolyásolás akkor valósul meg, ha a közlő hamis, félrevezető információkat tesz közzé, s ezzel tisztában van, de akkor is megállhat a vád ellene, ha ezen információk természetéről tudnia kellett volna, amennyiben adott helyzetben az elvárható gondossággal jár el az írás készítése megjelentetése során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.