Pezsegő művészet

Hogy kerül Naomi Campbell „túl nagy egó megöli a tehetséget” feliratú trikóban budapesti romkocsmák, kávézók, dizájnboltok és könyvüzletek bejáratába? Úgy, hogy toll fejdíszben és tetovált karral mától ő reklámozza az Art Moments nevű magyar pályázatot: a fiatal képzőművészek internetes versenyét.

A főszervező, a Hybridart nevű kiállítóhelyet és kávézót üzemeltető Erdélyi Szabolcs szerint erre a pályázatra leginkább azért volt szükség, mert a tehetségeink alig-alig jutnak bemutatkozási lehetőséghez. Magyar pályakezdőkről beszélünk, képzőművész-jelöltekről, akiknek rengeteg a mondandójuk, de kevés a terepük. Nekik: fotósoknak, festőknek, szobrászoknak, grafikusoknak és videósoknak hirdették meg Erdélyiék – először tavaly ősszel – az Art Moments nevű versenyt. Összesen 100 művész 800 munkáját válogatták ki, néhányukat pedig ők maguk hívták meg a szokatlan pályázatra. A műveket a programban résztvevő (hazai pályakezdők felkarolásában komoly szerepet vállaló) galériákon kívül többek között a patinás Ibolya Presszóban, a hívogató nevű Pezsegő Bárban, a Bárka Színházban, a Toldi moziban, Bookline könyvesboltokban vagy a Várfok utcai liliputi kávézóban, az Alkoholos Filcben állították ki. Az interneten pedig fórumot hoztak létre, ahol az alkotásokra szavazni lehetett. Ugyanez történik mától újra: a www.artmoments.hu oldalon (meg a Facebookon) már olvasható azoknak a helyszíneknek és művészeknek a listája, amelyek bekapcsolódtak az idei Art Momentsbe.

Akinek egy-egy délutáni kávézáson, esti sörözésen, vagy épp vásárlás közben megakad a szeme valamelyik munkán, otthon felidézheti, a honlapon előkeresheti, mielőtt szavaz. Voksán sok múlik: az interneten jelölők legkedveltebb pályamunkája ugyanis automatikusan bejut abba a roadshow-ba, amely idén a brüsszeli és a párizsi magyar kulturális intézetekbe vezet. (Tavaly a pályázat nyertesei, vagyis a 30 darabból álló „Spicy collection” a berlini Collegium Hungaricumban és egy londoni galériában szerepelhetett.)

De Erdélyiék Klikkelj a kortársra! szlogenje azt is jelenti, hogy a 9 legtöbb internetes voksot kapómű zsűri elé kerül. Ebben a szezonban többek között a Műcsarnok friss igazgatóját, Gulyás Gábort, az igazságügyi műtárgyszakértő Einspach Gábort és a színész (de képzőművésznek tanult) Szabó Győzőt hívták meg ítésznek. Az összesen tíztagú grémium az induló 800 alkotásból fejenként tízet hozhat magával a május 6-i közös rostára, ahol az internetes szavazás 9 szerencsése az ő 100 kiválasztottjukkal kerül majd egy kalapba. A végeredmény az idei Spicy collection lesz – Erdélyi szerint olyan külföldi kiállatási lehetőség, amiről pályájuk kezdetén tartó magyar képzőművészek egyébként csak álmodoznak.

– Hazai művésznek két alapvető esélye volna a külföldi szereplésre. Az egyik: bekerülni egy kinti galériába, de ez még befutott, érett művészeknek is ritkán sikerül. A másik: a nemzetközi vásár, ami meg olyan drága, hogy magyar galériák csak nehezen tudják megfizetni a standot. Ezért találtuk ki ezt az utazó kollekciót, amelyet egyébként idén, a 2010-es válogatással együtt két népszerű kiállítóhelyen itthon is bemutatunk.

Ráadásul a szavazás május 1-jei lezárásáig a szervező Hybridart a Stroke Urban Art Fair nevű, április 21-én nyíló vásárra is meghívja szavazóit és közönségét. Ezen a Berlinből a Millenárisra költöző „urban art” vásáron a graffitiről feltehetően senkinek sem rendőrök elől menekülő, szórópisztolyos kamaszok jutnak majd eszébe, hanem a nagyváros művészete: a falfirka, a stencil, a képregény, az illusztráció és a tervezőgrafika legújabb kori fúziója.

Fiatalság– frissesség?

Az Art Moments ötlete remek – mondja az egyik zsűritag, Einspach Gábor. Tetszik neki a közönségszavazás, és egyetért azzal a felvetéssel is, hogy kortárs képzőművészetünknek nagy szüksége van a külföldi fórumokra.

Annyit azért hozzátesz: Magyarországot inkább kiforrott művészeknek, mint pályakezdőinknek kellene képviselniük a nemzetközi platformokon. A műtárgyszakértő ugyanis azt tapasztalja, a művészeti egyetemek végzettjeinek legtöbbje nemcsak kreativitása szempontjából nagyon „friss”. Egyszerűen még nem éltek eleget. Ezért Einspach szíve szerint a felvételi korhatárt is feljebb tolná.

Figyelemfelhívó
Figyelemfelhívó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.