A korcsolyakirály, aki a hidegről jött

Csecsemőkori tüdőgyulladás és egy kislány lustasága is kellett hozzá, hogy Jevgenyij Pljuscsenko korcsolyalegendává érjen, aki – miközben Vancouverben a 2010-es olimpiai játékokon be kellett érnie az ezüsttel – rajongóitól állítólag egyenesen platinaérmet kapott.

A 2006-os torinói olimpiai győztes, háromszoros világ-, hatszoros Európa- és nyolcszoros orosz bajnok az élsport mellett a show világában is otthonosan mozog: április 14-én a magyar közönség is láthatja őt a Papp László Sportarénában a nevéhez és Edvin Marton hegedűművészhez fűződő Kings on Ice gálán, a „jégparádén” fellép a 2004-ben Európa-bajnoki címet nyert Sebestyén Júlia is.

A 29 éves Pljuscsenko a Moszkvától 8500 kilométerre fekvő Szolnyecsnijben született. A vasútépítő szülők gyermekéből sokkal inkább lehetett volna hadiipari mérnök, olajipari szakember, mint műkorcsolyázó. A nevében napos, de az év nagy részében fagyos távol-keleti kistelepülést a család részben orvosi tanácsra elhagyta: Jevgenyij ugyanis születése után nem sokkal tüdőgyulladással hosszú időre kórházba került, és hároméves koráig nem is épült fel teljesen. A kellemesebb éghajlatért szülei az országot átszelve Volgográdba költöztek. A Zsenyának becézett fiú négyéves volt, amikor – a gyógyuláshoz minél több mozgást előíró orvosi javaslatra –először korcsolyába bújt. A „korit” a szomszédasszonytól kapta, az illető lánya egy hét után kijelentette, hogy őt a jég nem érdekli, így korcsolyára sincs szüksége.

Jevgenyij hamar helyi versenyeket nyert, tizenegy évesen hármasugrásokra is képes volt. Tehetségére felfigyelt a több bajnokot nevelő Alekszej Misin, az edző Szentpétervárra hívta. A felfedezett alig 14 évesen már ifjúsági Európa- és világbajnok, egy esztendővel később a felnőttek mezőnyében is dobogós lett. Majd jött az „aratás”: három vb- és hat Eb-aranyat nyert, a legutóbbit 2010-ben, a négyéves kihagyás utáni „nagy visszatérés” évében. Igaz, a csúcs – a 2006-os torinói olimpiai győzelem – újbóli meghódítása nem sikerült: Vancouverben Pljuscsenko az amerikai Evan Lysacek mögé szorult, 2002 után második ezüstérmét is megszerezve.

Titkos fegyvere sem segített: egyedülálló négyes toe loop ugrásai hiába sikerültek, az amerikai hibátlan kűrje jobbnak bizonyult. A zsűri szerint. Pljuscsenko hivatalos honlapján egy napig az állt, hogy az olimpián ő egyenesen platinaérmet kapott, bár ezt utólag rajongói hacker akciónak minősítette a sportoló. Pljuscsenko azonban nem tagadta elégedetlenségét. Szerinte az elfogult zsűri előre eldöntötte, kinek adja az aranyat. Még annak árán is, hogy Lysacek nem ugorja meg azt a bizonyos négyes toe loopot.

Veresége mögött azonban sokan magánéleti okokat sejtenek. Az élsport helyett a nagyobb pénzt jelentő show-fellépésekre koncentrál – megfedte ezért a sportág orosz szövetsége is, miután tavaly orvosi igazolással kihagyta a vb-t, miközben feltűnt egy kereskedelmi produkcióban. Családi élete sem felhőtlen: egy szentpétervári vállalkozó lányával kötött első házassága zátonyra futott, fia láthatásáért küzd a bíróságon.

Második neje, Jana Rudkovszkaja producer főszerepet játszott abban, hogy Pljuscsenko visszatért az élsportba. A nyolc évvel idősebb új feleség –aki korábbi házassága révén a milliárdos orosz vállalkozónő, Jelena Baturina sógornője volt – a show-bizniszben is kamatoztatta férjét. Pljuscsenko 2008-ban Edvin Martonnal közösen fellépett az Euro víziós dalfesztiválon a Rudkovszkaja által protezsált Gyima Bilan énekes színpadi produkciójában, a műkorcsolyával és hegedűszólóval kísért számmal Oroszország első győzelmét aratta.

A korcsolyafenomén a politikában is próbálgatja magát. 2007 óta a szentpétervári törvényhozás tagja, a Kremlhez lojális, „kváziellenzéki” Méltányos Oroszország színeiben. A sportot sem hanyagolja: Pljuscsenko szeretne az élsportban maradni a 2014-es téli olimpiáig, amelynek Szocsi lesz a házigazdája.

Pljuscsenko a 2014-es szocsi olimpiával szemez
Pljuscsenko a 2014-es szocsi olimpiával szemez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.