Verdi a bárban

Eljön az este, amikor Mozart, Bizet, Vivaldi, Bach, Verdi és Händel rock and rollt, szvinget, dzsesszt vagy bluest játszik.

Az ötödik elem című filmben, melyet Luc Besson rendezett 1997-ben, van egy felejthetetlen jelenet, a The Diva Dance, a Díva tánca című betétdal. Az emlékezetes opera performance a Lammermoori Lucia egyik áriájának zenéjét vette alapul, az énekhangot Inva Mula Tchako adja a kék űrlényhölgynek. E szereplő a crossoveropera-műfajt képviseli a filmvásznon, amely különlegességével, az egymástól mérföldekre lévő stílusok harmonikus összekeverésével meghódította a világot. A crossover olyan világsztárok által vált közismerté mint Andrea Bocelli vagy Sarah Brightman.

A Klasszikon Együttes pedig létrehozta Magyarországon ezt a hazai zenei palettáról eddig hiányzó műfajt. Operaáriákat dolgoznak fel könnyűzenei kereteken belül. Azért az operarajongóknak nem kell hanyatt-homlok elrohanniuk, az együttes megőrizte az eredeti dallamokat, csak a ritmuson és a hangszerelésen változtattak. Az énekesnő, SebőkMónika, a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának tagja, majd a Budapesti Operabarátok ösztöndíjasa, a zongoránál Nagy László Adrián a Klasszikon hangszerelője, a Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny különdíjasa, Zsemlye Sándor szaxofonos az 1992-es Ki mit tud? pop-rockdzsessz kategóriájának győztese, a doboknál pedig Tiba Sándor eMeRTon Díjas előadóművész, valamint basszusgitáron és bőgőn Martos Attila játszik, aki a Budapesti Fesztiválzenekar művésze.

Márciusban megjelent CD-jükön Sebők Mónika kedvenc hősnői bújnak a XXI. század klasszikus köntösébe. A dallamok képzeletben új hangulatot teremtenek. Verdi incselkedő Oscarja a korabeli jelmezeket levetve az Álarcosbál helyett egy bárban jelenik meg, Bizet Carmenjének kemény spanyolos léptei inkább New Orleansba hallatszódnak, főleg, amikor belép a nagybőgő, de Mozart Éjkirálynője is másképp szól ha a Varázsfuvolát a vonósok helyett lágy zongora és basszusgitár kíséri.

Infó

Klasszikon együttes

Lemezbemutató koncert az IBS színpadon április 15-én este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.