Minél tovább fennmaradni

A héten újraindul a Mindentudás egyeteme a Magyar televízióban. Okos emberek tudásának közvetítése: mi a közszolgálati feladat, ha nem ez?!

Egyre kevésbé tudom eldönteni, mire is való a televízió. A híreket a neten vadászom össze vagy az újságból, a magyar valóságról készített műsorokat mind felületesebbnek és didaktikusabbnak találom, a kulturális és művészeti ajánlók általában maguk akarnak érdekesek lenni, nem nagyon figyelnek arra, amiről szólni akarnak. A sorozatok jók, mert nem kell rájuk figyelni, de ha nem altatónak használom a készüléket, leginkább futballt keresek vagy teniszt, snookert (remélem, lesz megint amerikaifoci is).

Színházat nehéz elviselni a képernyőn, filmre sem egyszerű otthon koncentrálni – bár legutóbb jóval éjfél után is fönntartott, ahogy Psota Irén eljátszotta a madámot az Egy erkölcsös éjszakában!

Leginkább azt tudom élvezni, ha okos emberek érdekes dolgokról beszélnek. Veiszer Alinda Zárórájában szokott előfordulni ilyesmi, de már nem sokáig marad egyedül: újraindul a Mindentudás Egyeteme!

Emlékszem a régi sorozat egy adásába kapcsolgatás közben futottam bele. Speciális anyagok speciális tulajdonságait sorolta az egyetemi tanár. Nagy hévvel magyarázta, mi mindenre lehet jó, amit a laboratóriumában előállítanak. Lenyűgözött egy tudományág, amelyek jószerével a létezéséről sem tudtam: a fizikai kémia. Hogy ezen anyagokkal célzottan a beteg sejtekhez lehet juttatni a gyógyító molekulát, és az csak a megfelelő helyen fejti ki erejét, amitől sokkal hatásosabb lesz, ráadásul nem okoz kárt ott, ahol nincs rá semmi szükség. Ez a – talán nem teljesen téves – gondolatmenet maradt meg bennem a sok-sok valószínűtlenül érdekes tudnivalóból. Feltétlenül meg kellett várnom a végét, hogy meg tudjam, ki az, aki úgy tud erről beszélni, hogy egy bölcsészt is magával ragad. S a Műegyetem professzorának neve is lenyűgözött: Zrínyi Miklósnak hívják.

Remélem, újra le tud majd kötni, ha egy tudós érthetően összefoglalja, ami manapság foglalkoztatja. Az a néző szeretnék lenni, aki meglepődik, mennyire másként viszonyul mindennapjaink jelenségeihez a szellem embere, aki a tudomány szabályai szerint alkot véleményt.

Az első előadást például Barabási Albert-László, bostoni egyetemi tanár tartja. Erdélyi származású lévén ma román, magyar és amerikai állampolgár. Fizikus létére a hálózatok – elsősorban az internetes hálók – szociológiai elemzésével tett szert nemzetközi hírnévre. Ami az iwiw-, Facebook-, Twitter hívőknek napi élmény, neki komoly vizsgálati tárgy: az emberi kapcsolatok és a társadalom építkezésének tudománya.

Infó

Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is. Kiszámítható-e Az emberi viselkedés dinamikája?

Barabási Albert-László előadása M2 április 11-én este fél 9-kor.

Az adat teszi az embert

Barabási előadásához kapcsolódó dokumentum

M2 április 12-én este fél 9-kor.

Kerekasztal-beszélgetés Az emberi dinamikáról M2 április 13-án este fél 9-kor.

Barabási Albert-László előad
Barabási Albert-lászló előad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.