Makaróni pálcája

Gyönyörű épület, ahová szép ruhában kell menni, és komoly énekesek, táncosok és zenészek lépnek fel – mindez egyszerre lehet riasztóan idegen és szokatlanul vonzó. Ismerhetik ezt az érzést a Makaróni karmester kalandjai program szervezői is, ahová elsősorban 8–12 éves gyerekeket várnak az Operaházba.

De a felnőttek számára is oldottabbá válhat a következő operalátogatás a selyemtapétával teli, festményekkel díszített falak között, ha megismerték Makarónit és munkahelyét.

A karnagy – aki sajnos nem elég slank a spagettisághoz, viszont szeret mesélni – elveszítette karmesteri pálcáját. Kétségbeesésében egy falka gyereket hív segítségül az egész épületet átfogó kereséshez. Fel kell menni a Királyi Lépcsőkön, és muszáj találni egy méltó királylányt, akinek korona kerül a fejére. Be lehet nézni a királyi páholyba, ahová csodaszép, eltérő ülésmagasságú székek szegélyezte folyosón át vezet az út.

A márványlépcsőház oszlopai közül elvarázsolt termekbe jut a társaság. Beléphetnek a jelmeztárba, a legkíváncsibbak beleshetnek szekrényekbe, majd a díszletfestő terembe, ahol megtudhatják a titkot: hogyan jutnak színpadra a több emelet magasságú díszletelemek a felnyitható padlójú folyosón. Előfordulhat, hogy a lépcsőházban Hamupipőke mos fel, majd a színpadon dalra fakad. A büfében Ybl Miklós és Lotz Károly görnyed tervrajzok fölé, és

Makaróni segédeinek megadatik, hogy az Operaház színpadára léphetnek. Sőt az is kiderül, nem feltétlenül illetlenség, ha a színpadon álló gyerek csettint, csámcsog és dobol a szélgép közelében, csak megfelelő sorrendben kell tennie, és nem árt, ha dramaturgiailag eső következik. A karmesteri pálca pedig leeshetett a súgólyukba, a nézőtér egyik széke alá, és a zenekari árokba is, de előbb­-utóbb megkerül.

Infó

Makaróni Karmester Kalandjai Magyar Állami Operaház április 17-én délután 3-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.