A Művész mint sztár

Lázadni márpedig rafináltan is lehet! Mondhatni: okosan, megfontoltan, elegánsan. Profi módon. És nem utolsósorban: humorosan. Úgy, hogy közben maga a lázadás is izgalmas intellektuális kihívássá, egyszerre könnyed és komoly játékká, karakteres művészi teljesítménnyé váljék.

A kortárs cseh és szlovákiai képzőművészeti közeg két, nemzetközileg is ismert és elismert alkotója, akinek munkáival tavaly a Műcsarnokban rendezett A pult mögött című kiállításon találkozhatott a hazai közönség, ezúttal is a hatalmi struktúrák, a forradalmi ideológiák és a nemi sztereotípiák kikezdésén keresztül irányítja rá a figyelmet (poszt)modern társadalmunk visszásságaira.

Most látható videomunkáik középpontjában a kommunikáció (ön)leleplező működésének bemutatása áll. Az egyéni üzenetközvetítés diadala: a formális, elméleti alapvetéseket gyakran érvénytelenítő vagy átalakító privát, informális kommunikációs gyakorlat.

A szőke nőkkel kapcsolatos sztereotípiák a nemi kiválasztás és a darwini evolúcióelmélet kontextusában kerülnek rendhagyó megvilágításba. A nyilvános, politikai közbeszéd emblematikus alakjai pedig pletykák és találgatások főszereplőivé, öntudatlan céltábláivá válnak: divatos kifejezéssel élve, valóságos celebekké lesznek. A kötetlen magánbeszélgetés szituációjában a szakmai teljesítmény helyett a magánéleti történések és a külső tulajdonságok válnak fontossá. A népszerűség fokmérője – csakúgy, mint a populáris média világában – a vonzerőre vonatkozó szubjektív értékítélet, a fizikai adottságokkal kapcsolatos, egyéni preferencia lesz.

A két alkotó kritikája nem kerüli el az önmegvalósításra törekvő, elismerésre, népszerűségre és sikerre vágyó művész figuráját sem. (Ön)iróniájuk a sztárságra áhítozó kelet-európai művész megmosolyogtató, idealisztikus terveire irányul.

A jelenleg Prágában élő alkotópáros tagjainak nevét már csak azért is érdemes megjegyezni, mert az élénk nemzetközi érdeklődésnek örvendő bécsi és varsói Gender Check című tárlat után Románia nemzeti pavilonjában találkozhatunk velük ismét 2011 júniusától novemberéig az 54. Velencei Biennálén.

Infó

Minél többet mondasz, annál nagyobbat ütök / the more you tell me, the stronger I Can hit anetta mona Chisa és Lucia Tkácová az Óbudai Társaskör Galériában április 17-ig. Kurátor: Hushegyi Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.