A fülek, a szívek

Sokan sokfélét gondoltak már a magyar nyelvű hiphopról, helyesebben arról, hol is van a helye a műfajnak. Van, aki szerint úgynevezett természetes közegében, az utcán; mások úgy vélik, az egyetemek tananyagában, úgy a zenei, mint a társadalomtudományi szakokon, esetleg veretes szakdolgozatokban; megint mások pedig azt tartják: a legtöbb, magyarul hadováló wanna be gettólakó jobban tenné, ha hátratakarodna a vokálba gyúrni még kicsit a stílusra.

Ezek a sokak valószínűleg mind fel tudnak hozni – külön-külön még méltányolhatónak is mondható – érveket vélt igazuk mellett. Az utóbbi álláspont zászlóvivőinek mégis megsúgnánk: kis odafigyeléssel azért igazi gyöngyszemekre bukkanhatnak.

Meg merjük kockáztatni például, hogy viszonylag kevesen gondoltak eddig arra: a hiphopnak egy elegáns koncertteremben is bőven helye van Magyarországon. Pedig de. A pécsi illetőségű Punnany Massif tagjairól egyebek mellett azt érdemes tudni, hogy nem a műmájer telepi nagyotmondás, de nem is az elefántcsonttorony ablakán kikönyökölve merengés iskoláját követik. Ezt nemcsak első, Körkorkép című lemezük, de a közelmúltban megjelent Shen Kick című dupla (!) albumuk is ékesen bizonyítja. Nem okoskodók – csak okosak. Nem májerkednek – csak menők. Profi alapokra, profi zenészek kíséretében beszélnek jó dolgokat, ez a recept. Magunk is hevesen ajánlgatjuk őket úton-útfélen mindenkinek. Most éppen olvasóinknak.

És hogy mi köze a hiphopnak egy elegáns koncertteremhez? Április 13-án a pécsi Kodály Központban lép fel a Punnany Massif Orchestra, külön az estére összepakolt show-val. A verbál DJ-zenész-szekció ezúttal megerősítést nyer: ott lesz a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Vegyeskara, a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Táncegyüttese, a legendás Enemy Squad / Freaks breakcsapat is megmutatja magát, nem beszélve Köles Ferenc színészről, valamint a számos fúvós, vonós, ütős hangszerek szakavatott kezelőiről.

Úgy hallom, előfordul majd az este folyamán, hogy egyszerre hét-nyolc tucatnyian is lesznek a színpadon. Meg azt is hallom, hogy a cél: új dimenziók megmutatása a hagyományos és a kortárs zene fúziójára nyitott hallgatóknak. Meg azt is, hogy az este folyamán fellép majd a Zagastic meg a Zuboly is. Azt meg szinte tudom, hogy a hiphop-szkeptikusok meggyőzetnek majd, a fülek meg jóllaknak. A szívekről nem is beszélve. Sapienti sat.

Infó

Punnany massif, Zagastic, Zuboly

Hiphop és reggae a pécsi Kodály Központban (Zsolnay negyed, Breuer Marcell sétány – korábban Universitas utca – 4.) április 13-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.